Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπολογισμός : Μάχη πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Προϋπολογισμός : Μάχη πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019 η οποία διεξάγεται στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στον όμιλο ΣΚΑΪ. Στο βήμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ προηγήθηκε σε υψηλούς τόνους ολομέτωπη επίθεση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, μίλησαν κατά σειρά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγή, Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους τόσο για θέματα που άπτονται της οικονομίας όσο και για τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας, όπως αυτό της έκρηξης της βόμβας στον ΣΚΑΪ.

Εφ’ όλης της ύλης δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης στον όμιλο ΣΚΑΙ, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για άκρως διχαστικό λόγο, ενώ αντέκρουσε τη θέση του προέδρου της ΝΔ περί ηθικής αυτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο επίκεντρο της κριτικής του πρωθυπουργού βρέθηκαν επίσης τα εθνικά θέματα με ΠΓΔΜ και Αλβανία, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για προσχηματική αντίθεση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών, στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου, ενώ δεν έλειψαν τα πυρά προς την αντιπολίτευση για θέματα οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχαμε παταγωδώς», προβαίνοντας σε σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του με αυτή της ΝΔ.

Νωρίτερα, ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, είχε εξαπολύσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και την κυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού».

Στις εκλογές που έρχονται θα κλείσει ο κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τρομοκρατικό χτύπημα κατά του ΣΚΑΪ.

«Είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείτε εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αντίθετη στις αντιλήψεις και τις ανάγκες της κοινωνίας. Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι η συστηματική στοχοποίηση των ΜΜΕ. Το κάνετε με συνέπεια. Στοχοποιείτε με ύφος και επίθετα ξένα προς τον δημόσιο διάλογο.

Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για το «Μακεδονικό», ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, είπε ότι θα προσπαθήσει να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Γιώργο Σαρίδη, κάνοντας λόγο για «αποστάτη» που πηγαίνει από το ένα κόμμα στο άλλο χωρίς να δίνει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΙ, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, ενώ επισήμανε πως πρέπει να σταματήσει η ρητορική του μίσους και της βίας από όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική και την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. «Το 1/3 των φορολογητέων εισοδημάτων εξαφανίστηκε. Τι άλλο να φορολογήσετε λοιπόν; Από την μεσαία τάξη τι άλλο να πάρετε;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως «οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ δίνουν στο κράτος έως και το 60% του εισοδήματός τους».

Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας .

«Η ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, βασίζεται σε τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων ενώ την ίδια στιγμή τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν ένα βουνό από φόρους» είπε στην αρχή της ομιλίας τους προσθέτοντας ότι όλοι ξέρουμε ποιον χτυπούν οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις. «Καλούμε τον λαό να γυρίσει την πλάτη σε αυτή την κάλπικη πόλωση. Λέμε ότι διαλέγοντας το δήθεν μικρότερο κακό θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Ο κ. Τσίπρας μας λέει ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι τελείωσαν τα μνημόνια και ότι τάχα ανακτήσαμε την κυριαρχία μας. Λίγο ακόμη και θα αναφωνήσει η Ελλάδα στους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά ανεβάζοντας τους τόνους.

Ο κόσμος, πρόσθεσε,  ξέρει από fake news. «Καταλαβαίνει ότι υπόσχεστε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γι αυτό αναγκάζεστε να έχετε μαζί κλακαδόρους για να σας επευφημούν».

Σε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία τόσο για το Μακεδονικό όσο και για την οικονομία ανάλωσε την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Όταν έρθει το Σκοπιανό, θα δούμε ποιος θα πάρει εθνική θέση και ποιος θα πάρει την ευθύνη» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να επαναλάβει τα περί αποχώρησης από την κυβέρνηση, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι «ακολουθούσατε εντολές χωρίς να παίρνετε εθνικές πρωτοβουλίες» και καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει στον ελληνικό λαό αν «είναι ή όχι η κυρία Μπακογιάννη εμπνευστής του όρου Βόρεια Μακεδονία;»

Δριμεία κριτική στην οικονομική κυβερνητική πολιτική άσκησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δέκα παίρνετε, ένα δίνετε και εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα εννέα που παίρνετε από τον ελληνικό λαό». Παράλληλα, η κ. Γεννηματά τόνισε την ανάγκη να υπάρξει τέλος στην πολιτική πόλωση.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε πως «η πραγματική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει έξοδο στις αγορές, παραγωγή πλεονασμάτων από την ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη», κάτι το οποίο δεν συμβαίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε πως «δεν καταφέρατε να οδηγήσετε τη χώρα στο ξέφωτο», ενώ υπογράμμισε πως «εξαθλιώνετε τη χώρα, έχετε φορέσει θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού», κάνοντας λόγο για έμμεσους φόρους που πλήττουν τους πιο αδύναμους.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024