Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκόπια: Στις 15 Ιανουαρίου κρίνεται η Συμφωνία των Πρεσπών

Σκόπια: Στις 15 Ιανουαρίου κρίνεται η Συμφωνία των Πρεσπών

Η οριστική έγκριση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτών, με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να χρειάζεται εκ νέου την στήριξη των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης

Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να λάβει χώρα στην Βουλή της ΠΓΔΜ η τρίτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αποτελεί και την τελευταία φάση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά τη γειτονική χώρα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι, οι συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου και εν συνεχεία η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 9 Ιανουαρίου ώστε να προετοιμαστεί για την ψηφοφορία.

Η οριστική έγκριση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτών, με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να χρειάζεται εκ νέου την στήριξη των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης στην πρώτη ψηφοφορία.

Στις εκκρεμότητες που υπάρχουν βεβαίως συμπεριλαμβάνεται και το εάν ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, επιχειρήσει να παρακωλύσει την διαδικασία αρνούμενος να υπογράψει τους σχετικούς νόμους, αν και στο πλαίσιο της διαβούλευσης έχουν εκφραστεί διάφορες ιδέες για να ξεπερασθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν πυροδοτήσει οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας και μειονότητας», με το Μαξίμου πάντως να τηρεί προς το παρόν σιγή ιχθύος και να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει τους βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Πλέον, το βάρος έχει πέσει στη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι, το οποίο αρχικά εμφανιζόταν πρόθυμο να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων του σκοπιανού πρωθυπουργού οδηγεί τους βουλευτές του σε δεύτερες σκέψεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου πιέζει τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη, να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024