Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός στο Μαξίμου για το Μακεδονικό - «Θολώνει» το σενάριο της άνετης πλειοψηφίας

Συναγερμός στο Μαξίμου για το Μακεδονικό – «Θολώνει» το σενάριο της άνετης πλειοψηφίας

Το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από πλευράς του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ  έχει οδηγήσει ορισμένους από τους έλληνες βουλευτές που σκεφτόντουσαν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή σε δεύτερες σκέψεις

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ φαίνεται πως αρχίζει να «θολώνει» το σενάριο της άνετης πλειοψηφίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από πλευράς του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ  έχει οδηγήσει ορισμένους από τους έλληνες βουλευτές που σκεφτόντουσαν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή σε δεύτερες σκέψεις. Οι αλυτρωτικές αναφορές Ζάεφ σε συνδυασμό με τις «χλιαρές» αντιδράσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, πυροδοτούν νέα σενάρια για την εξέλιξη του θέματος όταν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή με ορισμένους να μιλούν για πολιτικές εξελίξεις καθώς είναι αμφίβολο εάν βγαίνουν τα… κουκιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι βουλευτές του Ποταμιού – όπως ο Γιώργος Αμυράς – ανέφερε ότι σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά «τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμφανίζεται θορυβημένη από τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό και ειδικά από όσους μέχρι στιγμής εμφανίζονταν θετικοί προς τη Συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας δηλώσεις ορισμένων στελεχών του Ποταμιού, είπε «δεν πρέπει  οι προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη» προσθέτοντας ότι το Ποτάμι δεν πρέπει να λειτουργήσει κοντόφθαλμα και με όρους «βραχυπρόθεσμών πολιτικών σχεδιασμών», αλλά να συνεχίσει στη γραμμή του κ. Θεοδωράκη, ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία.

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τις προκλήσεις Ζάεφ, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιβλήθηκε από «τρίτη χώρα» και πως εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα εθνικά της θέματα υπό το πρίσμα τρίτων δυνάμεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ έχει τονιστεί σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει τη Συμφωνία στη Βουλή και απομένει να δούμε πως θα χειριστεί το θέμα ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως, έσπευσε να δηλώσει την Παρασκευή ότι «μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, βάζοντας στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να στηρίξουν οι ΑΝΕΛ πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Μέσα σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα για την κυβέρνηση φαίνεται ότι απομακρύνεται το σενάριο που διαφήμιζε η κυβέρνηση για άνετη πλειοψηφία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, και την αποκάλυψη μιας προβληματικής συμφωνίας σε αρκετές πτυχές της οι… θετικοί βουλευτές εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και ήδη σκέφτονται να σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η Αντιπολίτευση συνεχίζει να κρατά υψηλούς τόνους για το θέμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στη χθεσινή του ομιλία από την Τρίπολη εναντίον του πρωθυπουργού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πως«είχαμε προειδοποιήσει για τη ζημιά αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας συνιστά εθνική υποχώρηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι είπε «ναι» εκεί που όλοι είχαν πει «όχι» όπως ο Μητσοτάκης, ο Καραμανλής και ο Σαμάρας.

«Τώρα ο κ. Ζάεφ μας κουνά το δάχτυλο, λέει να διδάσκεται η »μακεδονική» γλώσσα στα ελληνικά σχολεία. Του λέμε ότι η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, δεν πρέπει να περάσει γιατί υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να «σηκώνει» το θέμα ψηλά.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024