Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμήχανη η κυβέρνηση απέναντι στις προκλήσεις Ζάεφ

Αμήχανη η κυβέρνηση απέναντι στις προκλήσεις Ζάεφ

Με τις δηλώσεις του περί «μακεδόνων του Αιγαίου» αλλά και ότι η ΠΓΔΜ «δεν θέλει να προσαρτήσει την Ελλάδα» ο Ζόραν Ζάεφ δείχνει ότι στοχεύει στο εσωτερικό της χώρας σε μία προσπάθεια να μη θέσει σε κίνδυνο την τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προχωρά καθημερινά σε ρεσιτάλ προκλήσεων, η κυβέρνηση παραμένει αμήχανη καθώς οι αντιδράσεις της είναι «χλιαρές» ενώ φαίνεται πως έχει αρχίσει να φοβάται το ενδεχόμενο να μην υπάρξει πλειοψηφία όταν θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Με τις δηλώσεις του περί «μακεδόνων του Αιγαίου» αλλά και ότι η ΠΓΔΜ «δεν θέλει να προσαρτήσει την Ελλάδα» ο Ζόραν Ζάεφ δείχνει ότι στοχεύει στο εσωτερικό της χώρας σε μία προσπάθεια να μη θέσει σε κίνδυνο την τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές.

Όσο όμως συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση δε φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα.  «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ζάεφ, εξαιτίας του γεγονότος ότι δίνει μία πολιτική μάχη, πολλές φορές μπορεί να υπερβάλλει ως προς τις ερμηνείες» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών, από την μεριά των γειτόνων μας, θα γίνουν».

Ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τα ανεξήγητα με ολοσέλιδο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιβλήθηκε από «τρίτη χώρα» και πως εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Δεν λύνουμε το Μακεδονικό για να κάνουμε το χατίρι καμιάς τρίτης χώρας». Συγκεκριμένα αναφέρει:«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα εθνικά της θέματα υπό το πρίσμα τρίτων δυνάμεων. Είτε αυτές είναι συμμαχικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, είτε σημαντικοί εταίροι όπως η Ρωσία. Αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα και εργαζόμαστε για την επίλυσή τους, υπό το πρίσμα των εθνικών μας συμφερόντων και μόνο», ενώ σε άλλο σημείο συνεχίζει πως η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων «ήταν η προτεραιότητά μας στις προσπάθειές μας να λύσουμε το Μακεδονικό και όχι οι απόψεις και οι θέσεις τρίτων χωρών» και προσθέτει πως «δεν λύνουμε το Μακεδονικό για να κάνουμε το χατίρι καμίας τρίτης χώρας και ούτε καν διανοηθήκαμε ότι θα επιτρέψουμε να δεχθούμε ποτέ πιέσεις, σε ότι αφορά τη διαπραγματευτική μας στάση, από τρίτη χώρα».

Επίθεση από Μητσοτάκη

Την ώρα που στην κυβέρνηση αρχίζουν να μετρούν και πάλι τα… κουκιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ μέσω του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρασε στην αντεπίθεση εξαπολύοντας επίθεση στην  κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Τρίπολη ανέφερε πως«είχαμε προειδοποιήσει για τη ζημιά αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας συνιστά εθνική υποχώρηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι είπε «ναι» εκεί που όλοι είχαν πει «όχι» όπως ο Μητσοτάκης, ο Καραμανλής και ο Σαμάρας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα ο κ. Ζάεφ μας κουνά το δάχτυλο, λέει να διδάσκεται η »μακεδονική» γλώσσα στα ελληνικά σχολεία. Του λέμε ότι η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, δεν πρέπει να περάσει γιατί υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024