Πλωμάρι: Drone καταγράφει την καταστροφή από τις κατολισθήσεις
Οι εικόνες από drone που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κόβουν την ανάσα, καθώς καταγράφουν τα κατεστραμμένα σπίτια και τους πεσμένους βράχους στον οικισμό
Το μέγεθος της καταστροφής στο Πλωμάρι της Λέσβου αποκάλυψε η αυτοψία της ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έπειτα από την κατολίσθηση τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, έχει εκκενωθεί μέρος του οικισμού, ενώ κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία όπου θα φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα.
Οι εικόνες από drone που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κόβουν την ανάσα, καθώς καταγράφουν τα κατεστραμμένα σπίτια και τους πεσμένους βράχους στον οικισμό.
Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής.
Η περιοχή αυτή, σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας, είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση. Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου.
«Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι» πρόσθεσε.
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό

