Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τιμή ρεκόρ για τον πρώτο πίνακα που έφτιαξε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Τιμή ρεκόρ για τον πρώτο πίνακα που έφτιαξε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Πουλήθηκε σε δημοπρασία έργων τέχνης αντί 432.500 δολαρίων

Ένα πορτρέτο που δημιουργήθηκε όχι από άνθρωπο ζωγράφο αλλά από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης έγραψε ιστορία- είναι το πρώτο το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία έργων τέχνης και μάλιστα έπιασε πολύ καλή τιμή, καθώς το αγόρασε κάποιος αντί 432.500 δολαρίων.

Η τιμή αυτή είναι περίπου 45 φορές υψηλότερη από τα 7.000 έως 10.000 δολάρια, που είχε θέσει ως αρχική εκτίμηση ο οίκος δημοπρασιών Christie΄s στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πίνακας με τίτλο «Πορτρέτο του Έντμοντ Μπέλαμι» (πρόκειται για φανταστικό πρόσωπο) έχει δημιουργηθεί από την καλλιτεχνική κολεκτίβα Obvious με έδρα το Παρίσι, με τη χρήση ενός αλγόριθμου GAN (Generative Adversarial Network), ο οποίος είχε τροφοδοτηθεί προηγουμένως με 15.000 πορτρέτα ζωγραφισμένα μεταξύ του 14ου και του 20ού αιώνα. Ο ίδιος αλγόριθμος έχει δημιουργήσει και άλλα έργα τέχνης, όπως γυμνά και τοπία.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις πολλές τεχνολογίες που θα έχουν επίπτωση στην αγορά τέχνης του μέλλοντος, μολονότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αλλαγές», δήλωσε ο ειδικός του Christie΄s, Ρίτσαρντ Λόιντ.

Φυσικά, όπως παραδέχθηκαν και τα μέλη της γαλλικής κολεκτίβας, αιωρείται το ερώτημα ποιος τελικά είναι ο καλλιτέχνης πίσω από τον πίνακα και δικαιούται να «υπογράψει» το έργο τέχνης; Ο αλγόριθμος που δημιούργησε την εικόνα ή οι δημιουργοί του αλγόριθμου;

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024