Ανοίγει διάπλατα η πόρτα του μουσείου Δοϊράνης για τους μαθητές και για όλους τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φυσιογραφία της περιοχής, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης, κατά την τελετή εγκαινίων του ριζικά ανακαινισμένου μουσείου.

Ο δήμαρχος Κιλκίς τόνισε ότι «φέρνουμε την άνοιξη στο μουσείο της λίμνης γιατί ουσιαστικά το ξαναφτιάξαμε, το επισκευάσαμε και το ανακαινίσαμε και το εμπλουτίσαμε με νέα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά στοιχεία». Το Μουσείο της Λίμνης Δοϊράνης, εγκαινιάστηκε την Κυριακή μετά από εργασίες στεγανοποίησης του υπογείου του, που είχε πλημμυρίσει πριν από δύο χρόνια, με την άνοδο της στάθμης του νερού.

Το ανακαινισμένο μουσείο φιλοξενεί μόνιμη εικαστική έκθεση. Το έργο ανακαίνισης χρηματοδότησε ο Δήμος Κιλκίς και υλοποίησε η Epimorfotiki Kilkis / Επιμορφωτική Κιλκίς.

Ο Περικλής Κοσμίδης, συντονιστής του έργου για τη δημιουργία της εικαστικής έκθεσης στο μουσείο Δοϊράνης, είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για έκθεση αποτελούμενη από πέντε πίνακες ζωγραφικής και ισάριθμες κατασκευές, δημιουργίες αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών από το Κιλκίς και την υπόλοιπη Ελλάδα. Η δημιουργία της έκθεσης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, επισήμανε.

Στον χώρο υπάρχει επίσης έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη λίμνη Δοϊράνη, δομημένη σε τρεις θεματικές ενότητες, δηλαδή τη φύση, τον πολιτισμό και την παράδοση και τη ζωή γύρω από τη λίμνη. Ο κ. Κοσμίδης ανέφερε ότι στο μουσείο θα λειτουργούν δύο μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, «Μουσειολόγοι εν δράση» και «Μία Ματιά στη Λίμνη», που θα απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές θα επισκέπτονται το μουσείο, αφού ενημερωθούν στο σχολείο και μετά θα λαμβάνουν μέρος σε δράσεις στην αίθουσα του μουσείου, όπου θα μπορούν να προχωρήσουν σε μικρές κατασκευές με υλικά και αναλώσιμα, που θα τους παρέχει το μουσείο με χρηματοδότηση του δήμου Κιλκίς. Οι μαθητές θα μπορούν επίσης να δουν πώς στήνεται μια έκθεση.

Με τον τρόπο αυτό, το Μουσείο της Δοϊράνης φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές, ένα σημείο όπου παρουσιάζεται αφενός η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και παράλληλα μια αφετηρία, ώστε οι μαθητές να έρθουν κοντά στην εικαστική δημιουργία έργων τέχνης. Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά 8.00-14.00, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστό. Το Μουσείο δημιουργήθηκε από τον Δήμο Δοϊράνης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων. Την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου έκανε η μουσειολόγος Ελένη Κοτίτσα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο