Ο Συριακής καταγωγής καλλιτέχνης Μοχάμαντ Χαφέζ (Mohamad Hafez), κάτοικος Νιου Χέιβεν στην Πολιτεία του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, εκθέτει μια σειρά από διοράματα που προσπαθούν να εξανθρωπίσουν τη λέξη «πρόσφυγας».

Με τίτλο «UNPACKED: Refugee Baggage», η σειρά των έργων του Χαφέζ είναι βαλίτσες που περιέχουν μικροσκοπικές αναπαραστάσεις σπιτιών κατεστραμμένων από τον πόλεμο. Ο καλλιτέχνης «έχτισε» καμένα αυτοκίνητα, σπίτια που καταρρέουν, ξεχασμένα προσωπικά αντικείμενα. Όλα αναπαριστούν μέρη και υπάρχοντα που εγκατέλειψαν αληθινοί πρόσφυγες.

Τα, με μεγάλη λεπτομέρεια, έργα συνοδεύονται από ηχογραφημένες εξιστορήσεις από πρόσφυγες που ήλθαν από το Αφγανιστάν, το Κονγκό, τη Συρία, το Ιράκ και το Σουδάν. Τις ιστορίες αυτές ηχογράφησε ο πρόσφυγας από το Ιράκ και φοιτητής τώρα στο Wesleyan University, Αντμέντ Μπαντρ (μπορεί να τις ακούσει κανείς στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ).

Απαιτήθηκαν μήνες δουλειάς, για να ολοκληρωθούν τα έργα, τα οποία ο Χαφέζ ελπίζει ότι θα συντελέσουν στο να βρει ο κόσμος εσωτερικό σύνδεσμο με τους πρόσφυγες και πιθανόν να αλλάξει γνώμη για τους εκτοπισμένους λόγω πολέμου.

«Αφηγούμενοι τις ιστορίες ανθρώπων μέσω τέχνης, συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να τραβήξουμε την προσοχή σε αυτές τις ιστορίες» είπε ο Χαφέζ. Προς το παρόν, η σειρά αποτελείται από 10 «βαλίτσες» όσες είναι και οι οικογένειες προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στις ΗΠΑ (ο Χαφέζ σχεδιάζει να κάνει 50 «βαλίτσες» συνολικά).

«Ο απώτερος στόχος μου είναι να κάνω τα έργα μου να προσπαθήσουν – τουλάχιστον να προσπαθήσουν – να φέρουν ξανά τους ανθρώπους κοντά. Είναι ένας στόχος που θα τιμώ και λατρεύω σ’ όλη μου τη ζωή» εξομολογήθηκε.

Η σειρά «UNPACKED: Refugee Baggage» εκτίθεται στο DePaw University, έως τις 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της συλλογικής έκθεσης «Παραλαβή Αποσκευών».