Τι πρέπει να γίνει τελικά με τον ΕΝΦΙΑ
Καλό είναι να υπάρχουν κλιμάκια αξίας περιουσίας όπου ο συντελεστής φορολογίας θα αυξάνεται σταδιακά με μικρές κλιμακώσεις
Ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες κάποιες εξαγγελίες σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και διαγραφόμενες αλλαγές.
Κατά την άποψή μας:
- Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να επιβάλλεται στην αξία όλης της ακίνητης περιουσίας που κάποιος κατέχει.
- Μπορεί να λαμβάνεται μέριμνα για μικρό συντελεστή φορολογίας όταν η αξία της ιδιοκτησίας είναι πολύ μικρή.
- Καλό είναι να υπάρχουν κλιμάκια αξίας περιουσίας όπου ο συντελεστής φορολογίας θα αυξάνεται σταδιακά με μικρές κλιμακώσεις.
- Ακίνητα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται θα πρέπει να μη επιβαρύνονται η να έχουν σημαντική έκπτωση στη φορολογία.
- Τα ανοικτά καταστήματα σε περιοχές με εμπορικότητα θα πρέπει να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με την αξία τους και όχι σαν να είναι γραφεία ή διαμερίσματα σε όροφο της ίδιας οικοδομής (δηλαδή πρέπει να μπει στο λογαριασμό και κάποιος ορθός συντελεστής εμπορικότητας).
- Πρέπει ακόμη να ληφθεί μέριμνα ώστε να επεκταθούν οι συντελεστές παλαιότητας και για ηλικίες (παλαιότητες) οικοδομών άνω των 26 ετών.
Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η είσπραξη σταθερού ποσού 2,65 δις ετησίως για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ υπάρχει κατά κανόνα, μείωση της αξίας των ακινήτων όλης της χώρας, ιδίως τα προηγούμενα έτη, σημαίνει ότι η περιουσία όλων των πολιτών κάθε χρόνο φορολογείται περισσότερο, αφού μειώνεται η αξία και ο φόρος μένει σταθερός.
Άρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρέπει να βελτιωθούν με τέτοιες αλλαγές που να παίρνουν υπόψη και τις πιο πάνω παρατηρήσεις μας.
Ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος είναι:
Επιστημονικός Σύμβουλος SOLUM Property Solutions
τ. Ορκωτός εκτιμητής και Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής
- Καλά όλα αυτά, αλλά έγινε ποτέ κανένα μάθημα σε αυτά τα επιδοτούμενα σεμινάρια;
- Κακοκαιρία: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην οδό Ήμερου Πεύκου στο Πικέρμι
- Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός για να παραμείνει σε τροχιά κορυφής
- Ο πιο μικρός είναι και ο πιο ώριμος: Ο Κρουζ στέλνει μήνυμα στον Μπρούκλιν και προσπαθεί να σβήσει τη «φωτιά» στους Μπέκαμ
- Ο Τσίπρας στο προεδρικό, η «Ιθάκη» στη Λάρισα – Συνελεύσεις των πυρήνων σε Βόρεια Αθήνα και Καλαμάτα
- Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ: Πέθανε ο 48χρονος πρωταγωνιστής της δημοφιλούς σειράς «Dawson’s Creek»









