Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Τραμπ ξύπνησε στο Μπίλινγκς της Μοντάνα, πέταξε στο Φάργκο της βόρειας Ντακότα, επισκέφθηκε το Σιου Φολς της νότιας Ντακότα και τελικά επέστρεψε στην Ουάσιγκτον. Μίλησε με δημοσιογράφους που επέβαιναν στο Air Force One, πήρε μέρος σε δύο εκδηλώσεις για συγκέντρωση χρημάτων και έδωσε συνεντεύξεις σε τρεις τοπικούς ρεπόρτερ.
Μόνο εκείνη την ημέρα, είπε δημοσίως 125 ψέμματα – μέσα σε 120 λεπτά. ‘Εκανε νέο ρεκόρ για μια μέρα. Την προηγουμένη είχε πει 74 ψέματα, πολλά σε μια συγκέντρωση στην Μοντάνα. Μόλις είχε δημοσιευθεί το περίφημο άρθρο στους New York Times από ανώνυμο αξιωματούχο και λίγες μέρες πριν είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ για τα όσα συμβαίνουν στο Λευκό Οίκο.
Το τσουνάμι των αναληθειών του Τραμπ εκείνες τις ημέρες οδήγησε το σύνολο των ψεμάτων που έχει πει στις 601 ημέρες της προεδρίας, να ξεπεράσει τα 5.000. Αυτό κατά μέσο όρο σημαίνει 8,3 ψέμματα την ημέρα, όμως τις τελευταίες ημέρες, λόγω των απανωτών αποκαλύψεων έχει ξεπεράσει τον εαυτό του και λέει κατά μέσο όρο 32 ψέματα την ημέρα. Τα περισσότερα από αυτά διατυπώνονται μέσω twitter, που είναι η αγαπημένη ενασχόληση κυρίως τα ξημερώματα όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί.
Το tweet-ψέμα υπ’ αριθμ. 5001 αφορούσε την «καταπληκτική δουλειά που δεν εκτιμήθηκε» την οποία ισχυρίζεται ότι έκανε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση του τυφώνα Μαρία που χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο το 2017. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 3.000, με την οικονομία του νησιού να είχε δεχθεί τεράστιο πλήγμα, γεγονός που οδήγησε πολλούς κατοίκους να μεταναστεύσουν. Είχαν χρειασθεί 11 μήνες για να αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στο νησί.
Σχεδόν το /14 των ψεμάτων που έχει πει ο Τραμπ – 1573 – αφορούν οικονομικά θέματα, εμπορικές συμφωνίες ή θέσεις εργασίας. Συχνά κομπάζει για τις θέσεις εργασίας που έχει δημιουργήσει (λιγότερες από τον Ομπάμα, στην πραγματικότητα), λέγοντας πως αυτή τη στιγμή η οικονομία είναι «στην καλύτερη κατάσταση» στην ιστορία της χώρας – ένας παράλογος ισχυρισμός που δεν υποστηρίζεται από κανένα στοιχείο.
Πέντε χιλιάδες ψέματα. Κάπως έτσι, μετρώντας τα ένα-ένα οι δημοσιογράφοι της Washington Post, αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις του προέδρου που αποκαλεί συλλήβδην τους δημοσιογράφους «εχθρούς του λαού». Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουν οι μετρήσεις και σε άλλες χώρες…