Υπουργείο Εργασίας: Τρύπα στον ΕΦΚΑ με τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντικρούσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι είναι αντικοινωνικά και πως θα δημιουργήσουν τρύπα 2 δισ. ευρώ ετησίως στον ΕΦΚΑ
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντικρούσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, υποστηρίζοντας ότι είναι αντικοινωνικά και πως θα δημιουργήσουν τρύπα 2 δισ. ευρώ ετησίως στον ΕΦΚΑ.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε πλήρως το αντικοινωνικό σχέδιο της ΝΔ για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και δημιούργησε μία ανύπαρκτη εξίσωση που μόνο οι άριστοι της οδού Πειραιώς θα μπορούσαν να επινοήσουν. Ο πρόεδρος της ΝΔ, λειτουργώντας ως πλασιέ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, υποσχέθηκε για πολλοστή φορά την εκχώρηση σε αυτές της επικουρικής ασφάλισης, αποκρύπτοντας τις ολέθριες συνέπειες του σχεδίου του για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Η πρόταση Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης επιβαρύνει με 55 δισ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και απειλεί ευθέως τις εισφορές και τις συντάξεις, τόσο των νυν συνταξιούχων όσο και των σημερινών και των νέων ασφαλισμένων».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η πρότασή του Κυριάκου Μητσοτάκη για αλλαγή στην κύρια ασφάλιση «δημιουργεί τρύπα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ετησίως στον ΕΦΚΑ και τιμωρεί όσους, χωρίς δική τους ευθύνη, έμειναν μεγάλο διάστημα άνεργοι ή είχαν χαμηλούς μισθούς», ενώ χαρακτηρίζει εκ νέου το σύστημα ασφάλισης της ΝΔ σύστημα Πινοσέτ.
Επίσης, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να αντικρούσει τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη για τα εργασιακά, υποστηρίζοντας ότι οι εξαγγελίες Αχτσιόγλου… λύνουν τα προβλήματα.
Αναφερέται ότι «όσο για την εξίσωση «Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές», θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι στα… εφαρμοσμένα μαθηματικά η αληθινή εξίσωση είναι Νέα Δημοκρατία ίσον ρεκόρ ανεργίας με ποσοστό 27,9%. Τέλος, συνιστούν πρόκληση οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στον κατώτατο και στον υποκατώτατο μισθό, που η ΝΔ μείωσε και θέσπισε με νόμο. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και ο υποκατώτατος θα καταργηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως επανήλθαν οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις οποίες η ΝΔ όχι μόνο ανέστειλε αλλά συνεχίζει να τις θεωρεί καταστροφικές».
«Ευτυχώς για τον κόσμο της εργασίας και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τα αντικοινωνικά του σχέδια. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει αποφασιστικά την προσπάθειά της για τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος, των δικαιωμάτων και της καθημερινότητας των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.