Περίπου 500.000 άνθρωποι περνούν, καθημερινά, από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης στην Ελβετία. Εκεί τοποθέτησε την εγκατάστασή του, «GaiaMotherTree» ο διάσημος Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Ερνέστου Νέτου.

Το έργο υψώνεται από το δάπεδο της κεντρικής αίθουσας στο ταβάνι, σε ύψος 20 μέτρων. Η διάφανη κατασκευή αποτελείται από ζωηρόχρωμα, δεμένα κόμπο με το χέρι, στοιχεία και μοιάζει με ένα μεγαλοπρεπές δέντρο.

Τα τελευταία χρόνια, τα καλλιτεχνήματα του Νέτου υλοποιούνται σε συνεργασία με τους Χούνι Κούιν, μια φυλή ινδιάνων του Αμαζονίου, κοντά στα σύνορα Βραζιλίας-Περού. Νέτου και Χούνι Κούιν συνεργάστηκαν και στο «Δέντρο της Μητέρας Γης».

Το άνω μέρος της εγκατάστασης έχει το σχήμα της από φύλλωμα «κορώνας» ενός δέντρου και ανοίγει σε όλο το ταβάνι του κεντρικού σταθμού. Στον χώρο στη βάση του «δέντρου» οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν. Ή να ξεκουραστούν σε καθίσματα που είναι ένα γύρω στη βάση. Από τα «κλαδιά» κρέμονται στοιχεία που καταλήγουν σε «σταγόνες», γεμάτες με ξερά φύλλα και αρωματικά μπαχαρικά.

«Η ιδέα είναι να επιβραδύνουμε τον χρόνο για να βρούμε χρόνο ν’ ανασάνουμε και να νιώσουμε τη ζωή μέσα μας» σχολιάζει την εγκατάστασή του ο Ερνέστου Νέτου.