«Διελεύσεις» στη Μινωική Νεκρόπολη Αρμένων στην Κρήτη
Εγκαίνια στις 26 Αυγούστου
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, γιορτάζουν την πανσέληνο του Αυγούστου με μία εικαστική παρέμβαση στη Μινωική Νεκρόπολη Αρμένων. Εκεί, στο δάσος των βελανιδιών και στον χώρο των 220 τάφων που έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα, τέσσερις καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους για τον συγκεκριμένο τόπο.
Η ιδέα της επιμελήτριας Μαρίας Μαραγκού, είναι μια ταπεινή παρέμβαση που δεν θα ανταγωνιστεί στοιχεία του χώρου. Οι καλλιτέχνες, με σεβασμό, δημιουργούν έργα / κτερίσματα, συνδεδεμένα με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τη μνήμη και τη συνέχεια.
Η απρόσμενη ανακάλυψη ενός αγγείου, από τον μικρό μαθητή Ανδρέα Βούρβαχη, στα μέσα της δεκαετίας του 60, έδωσε το έναυσμα για την ανασκαφή του γνωστού Υστερομινωικού Nεκροταφείου Αρμένων, από τον επίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγο Γιάννη Τζεδάκι που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα.
Ο χώρος είναι επισκέψιμος και λειτουργεί, ενώ το έργο ανάδειξής του έχει ενταχτεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020/ΠΕΠ Κρήτης και ξεκινά η υλοποίησή του, με τη φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και της διευθύντριας Αναστασίας Τζιγκουνάκη.
Ο τίτλος της έκθεσης Διελεύσεις, σχετίζεται με το οντολογικό ζήτημα της ζωής και του θανάτου. Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν είναι (αλφαβητικά):
Αντώνης Βολανάκης, Blind Adam (Θάνος Κυριακίδης), Καλλιόπη Λεμού και Μανούσος Χαλκιαδάκης.
Τη βραδιά των εγκαινίων και με το φως της σελήνης, ο ποιητής Γιώργος Δουατζής θα διαβάσει ποίηση για τον έρωτα και τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018.
- Αυξάνεται ο απολογισμός του καύσωνα στην Ευρώπη – Τουλάχιστον 10.000 νεκροί σε πέντε χώρες
- Δήμος Αθηναίων: Ξεκίνησε η πρακτική εκπαίδευση των Δημοτικών Αστυνομικών
- Συντάξεις χηρείας: Οι τέσσερις ανεπάρκειες στην προωθούμενη ρύθμιση
- Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε Γοργοπόταμο και Ξηριά του Δήμου Λαμιέων
- Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο «αντίο» στη Βάγια Νέστορα – Δείτε εικόνες και βίντεο
- Αυτό είναι το deal του Ολυμπιακού με τον Μοντέρο
- Οι μισοί ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακα τους – Ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο
- Βραβεία Emmy: Ποιες θα είναι οι υποψηφιότητες για το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442