Θορυβημένοι οι γιατροί από την απόσυρση σκευασμάτων με βαλσαρτάνη
Οι γιατροί δεν έχουν εικόνα σχετικά με ποιοι ασθενείς τους καταναλώνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα ώστε να τους προειδοποιήσουν για τους πιθανούς κινδύνους
Ανήσυχοι είναι οι γιατροί μετά την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων να αποσύρει 61 σκευάσματα που περιέχουν βαλσαρτάνη, λόγω ανίχνευσης πρόσμιξης N-Nitrosodimethylamine (NDMA) που θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας, σε εργοστάσιο παραγωγής στην Κίνα.
Διαβάστε επίσης: ΕΟΦ: Ανακαλούνται 61 σκευάσματα που περιέχουν βαλσαρτάνη
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επικαλείται καταγγελίες μελών του σύμφωνα με τις οποίες «οι γιατροί δεν έχουν εικόνα σχετικά με ποιοι ασθενείς τους καταναλώνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα ώστε να τους προειδοποιήσουν για τους πιθανούς κινδύνους καθώς η συνταγογράφηση έγινε με βάση τη δραστική ουσία και η επιλογή του σκευάσματος έγινε από το φαρμακοποιό».
Με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν λοιπόν ο ΙΣΑ ζητά την αλλαγή της ρύθμισης που καθορίζει τον τρόπο συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει και σχετική απόφαση του ΣτΕ και τονίζοντας ότι «η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος και η επιλογή ενός παρεμφερούς με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και να έχει ολέθριες συνέπειες, για την υγεία και τη ζωή του ασθενή».
Τέλος, ζητά να αναγνωριστεί το δικαίωμα του γιατρού να συνταγογραφεί με τη δραστική ουσία αναφέροντας παράλληλα και το προτεινόμενο σκεύασμα με την εμπορική του ονομασία, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.
- Μπλόκο του ΣτΕ στην επέκταση ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην παραλία Μύτακας της Μήλου
- Εγκρίθηκε στην ΕΕ το συνδυαστικό εμβόλιο της Moderna για Covid και γρίπη
- «Παραμένει και του χρόνου στη Λίβερπουλ ο Άρνε Σλοτ»
- ΗΠΑ: Δέκα εξαφανίσεις επιστημόνων έβαλαν φωτιά στο διαδίκτυο – Εργάζονταν σε πυρηνικές και κρίσιμες υπηρεσίες
- Οργή – Ο ιστότοπος που συνδέεται με τον ομαδικό βιασμό της Ζιζέλ Πελικό «επανήλθε»
- Σοκ στον Βόλο: 52χρονος άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος σε αποθήκη – Τον αναζητούσε ο αδελφός του
- Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Βήμα βήμα η διαδικασία
- ΠΑΣΟΚ: Αθήνα και Αττική πνίγονται από το κυκλοφοριακό, αλλά η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η Γραμμή 4 του Μετρό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442