Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτεΐνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου μαστού

Πρωτεΐνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου μαστού

Έρευνα αναδεικνύει έναν νέο μηχανισμό στη σηματοδότηση των οιστρογονικών υποδοχέων που ρυθμίζεται από την ινονεκτίνη

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μια κολλώδης πρωτεΐνη, η ινονεκτίνη, προάγει τη δραστηριότητα των οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cell Biology (JCB) και αναδεικνύει έναν νέο μηχανισμό στη σηματοδότηση των οιστρογονικών υποδοχέων που ρυθμίζεται από την ινονεκτίνη.

Εν ολίγοις οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή ανακάλυψαν ότι η έκθεση στην ινονεκτίνη παρατείνει τη δραστηριότητα των υποδοχέων οιστρογόνων στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Τα οιστρογόνα παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων, υγιών και καρκινικών. Προσδένονται στους κυτταρικούς οιστρογονικούς υποδοχείς, οι οποίοι προάγουν την κυτταρική ανάπτυξη και επιβίωση. Αλλά η υπερβολική δραστηριότητα των κυτταρικών υποδοχέων μπορεί να προκαλέσει τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συντελώντας έτσι στην ανάπτυξη όγκων. Περίπου το 75% των καρκίνων του μαστού έχουν θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς.

Καθώς τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να εισβάλλουν στους περιβάλλοντες ιστούς «συναντούν» την ινονεκτίνη. Στον φυσιολογικό μαστικό αδένα, τα επιθηλιακά κύτταρα δεν είναι σε επαφή με την ινονεκτίνη. Η πρωτεΐνη είναι μέρος ενός πλέγματος που περιβάλλει τα κύτταρα. Στους όγκους η παραγωγή αυτού του εξωκυτταρικού πλέγματος συχνά απορρυθμίζεται. Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της ινονεκτίνης και του υποδοχέα της, της β1-ιντεγκρίνης, συσχετίζονται με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού, χωρίς όμως να μπορούν να εξηγήσουν οι ερευνητές γιατί συμβαίνει αυτό.

Στην παρούσα μελέτη, οι Αργεντινοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ινονεκτίνη ενισχύει την δραστηριότητα των υποδοχέων οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και όταν τα τελευταία περιβάλλονται από την πρωτεΐνη, οι οιστρογονικοί υποδοχείς αποφεύγουν την καταστροφή από τα λυσοσώματα και έτσι μπορούν να συνεχίσουν να πυροδοτούν την καρκινική ανάπτυξη. Αυτό επιτρέπει στον καρκίνο του μαστού να γίνεται ανθεκτικός στην κλασσική αντικαρκινική θεραπεία που στοχεύει στους υποδοχείς.

Η έρευνα αφήνει να εννοηθεί ότι μια θεραπευτική στρατηγική που παρεμβαίνει στην επιρροή της ινονεκτίνης στους οιστρογονικούς υποδοχείς μπορεί να είναι αποτελεσματική στους ανθεκτικούς καρκίνους του μαστού.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024