Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το ψέμα με το χρέος

Το ψέμα με το χρέος

Η συμφωνία δεν είναι κούρεμα, δεν είναι καν μεγάλη επιμήκυνση που θα έδινε ανάσα στη χώρα

Πώς το είπε ο Πίτερ Σπίγκελ αμέσως μετά τη συμφωνία στο Λουξεμβούργο; «Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι ότι τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup «ορκίστηκε» ότι θα κάνει επαρκή απομείωση του χρέους ώστε να το φέρει σημαντικά κάτω από το 110% μέχρι το 2022. Αξίζει να το θυμίσουμε αυτό με όλους αυτούς τους αυτοεπαίνους σε Αθήνα και Βρυξέλλες σήμερα το πρωί».

Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου είχε ξεχάσει να στείλει… γραβάτα στον αρθρογράφο των FT με αποτέλεσμα να… ξεφύγει από τους διθυράμβους για την τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης.

Αν το χρέος για να είναι πραγματικά βιώσιμο πρέπει να βρίσκεται κάτω από το110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, τι συμβαίνει όταν αυτό είναι κοντά στο 180% του ΑΕΠ σήμερα;

Είτε τα νούμερα δεν είναι για τα «νούμερα» που δεν γνωρίζουν από οικονομικά αλλά βγάζουν non paper από το Μαξίμου, είτε κάποιο λάθος έχει γίνει με τη συμφωνία.

Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το άλλο είναι η αντίδραση της Κριστίν Λαγκάρντ όταν δημοσιογράφος τι ρωτά τι γνώμη έχει για την «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους. Και η επικεφαλής του ΔΝΤ απαντά με φυσικότητα και λίγη ειρωνεία: «Ποια ελάφρυνση του χρέους;».

Το παραμύθι της ελάφρυνσης δεν έχει ούτε πρίγκιπες, ούτε και δράκους. Η συμφωνία του Eurogroup δεν είναι προφανώς για να πανηγυρίζει κανείς, αλλά δεν είναι και προς θάνατο. Οι δανειστές επιβεβαίωσαν όλα όσα είχαν συμφωνήσει από το μακρινό 2012.

Το ΔΝΤ λέει ότι μεσοπρόθεσμα το χρέος είναι βιώσιμο, η ΤτΕ θα το βεβαιώσει, αλλά το στοίχημα δεν είναι εκεί. Είναι στα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει η χώρα να πιάνει χωρίς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς μεγάλες επενδύσεις, χωρίς έκρηξη χαράς από τους ξένους για το ελληνικό story.

Αν και όποτε επιτυγχάνεται, αυτό θα συμβαίνει μόνο μέσω της είσπραξης υπέρογκων φόρων και εισφορών.

Γι’ αυτό η συμφωνία για το χρέος δεν είναι καλή. Διότι απλά δεν είναι κούρεμα που θα έδινε ανάσα, δεν είναι επιμήκυνση 20ετίας που θα άλλαζε τα δεδομένα, δεν είναι αποσυνδεμένο το όλο θέμα από τους στόχους που πρέπει να πιάσει η κυβέρνηση.

Είναι θεμιτό για την κυβέρνηση να κάνει επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση. Αλλά η οικονομία δεν πρέπει να αφήνεται στους επικοινωνιολόγους. Υπάρχουν και σοβαροί οικονομολόγοι που κρύβονται για να διασώσουν τουλάχιστον την προσωπική τους διαδρομή.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024