Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανελλαδικές: Εστιάστε στις Βλέψεις και όχι στις Προβλέψεις

Πανελλαδικές: Εστιάστε στις Βλέψεις και όχι στις Προβλέψεις

Η βάση ενός τμήματος δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα ούτε τις προοπτικές ενός αποφοίτου του τμήματος ούτε την αξία του προγράμματος σπουδών. Για παράδειγμα ένας καταλυτικός παράγοντας που επηρεάζει μια από τις παραμέτρους που προαναφέρθηκε και είναι οι προτιμήσεις, είναι η χωροταξική τοποθέτηση ενός τμήματος

Ταουσάνης Χρήστος, σύμβουλος σταδιοδρομίας

Παραδοσιακά με το εναρκτήριο λάκτισμα της περιόδου των Πανελληνίων, αρχίζουν να γίνονται και να κοινοποιούνται διάφορες προβλέψεις αναφορικά με την πορεία των βάσεων, με την διακύμανσή τους καθώς και τις αναμενόμενες εκπλήξεις από πεδίο σε πεδίο. Ειδικά στην περίοδο της κατάθεσης των μηχανογραφικών, το φαινόμενο αυτό εντείνεται αποτελώντας μάλιστα για αρκετούς μαθητές μια από τις παραμέτρους που συνυπολογίζουν στην επιλογή των τμημάτων όπου προσθέτουν ή αφαιρούν τμήματα ανάλογα με το αν η βάση τους «ανέβει ή πέσει».

Αρχικά να αποδώσουμε μια συνοπτική περιγραφή των δεδομένων που σχετίζονται και διαμορφώνουν τις βάσεις του κάθε τμήματος, τα οποία, ουσιαστικά, αφορούν στο τρίπτυχο βαθμολογίες μαθητών, προσφερόμενες θέσεις ανά τμήμα και φυσικά προτιμήσεις των υποψηφίων. Όπως όλοι γνωρίζουμε, θέσεις και επιδόσεις κάποια στιγμή γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό. Εκείνο που πολλοί πρακτικά αγνοούν είναι, πως το σύνολο των προτιμήσεων το γνωρίζει μόνο το Υπουργείο Παιδείας και μόνο όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των μηχανογραφικών και κανένας άλλος. Οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι εικασίες.

Αναφορικά όμως με το πιο ουσιαστικό σημείο του φαινομένου που είναι οι ίδιες οι βάσεις καθαυτές. Καταρχήν, η βάση ενός τμήματος δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα ούτε τις προοπτικές ενός αποφοίτου του τμήματος ούτε την αξία του προγράμματος σπουδών. Για παράδειγμα ένας καταλυτικός παράγοντας που επηρεάζει μια από τις παραμέτρους που προαναφέρθηκε και είναι οι προτιμήσεις, είναι η χωροταξική τοποθέτηση ενός τμήματος. Εκ των πραγμάτων τμήματα της Αθήνας και του Πειραιά, αναλογικά, συγκεντρώνουν μεγάλο ποσοστό προτιμήσεων καθώς στο λεκανοπέδιο βρίσκεται ο κύριος όγκος του μαθητικού πληθυσμού.

Κριτήριο επιλογής

Εν συνεχεία, συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό, ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να ορίζει ως κριτήριο επιλογής αν θα «στριμώξει» περισσότερα τμήματα στο μηχανογραφικό του ανάλογα με τα πόσα μόρια έχει ή αν αυτά τα τμήματα είναι υψηλότερα βαθμολογικά αλλά με βάση αν τα γνωρίζει τα επιθυμεί και αν του ταιριάζουν. Το δεδομένο ότι  προσθέτω ένα τμήμα επειδή ενδεχομένως το «πιάνω» μπορεί εύκολα να μετατραπεί ότι θα φοιτήσω σε ένα τμήμα απλά και μόνο επειδή το «έπιανα» και τίποτα περισσότερο.

Τρίτο και βασικότερο: Ναι σαφώς και η διακύμανση των βάσεων είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους υποψηφίους αλλά αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους τους υποψηφίους δεν είναι ποια τμήματα θα ανέβουν ή αν ποια θα πέσουν. Εκεί που πρέπει να αναλωθεί χρόνος και προσοχή είναι να μάθω όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα τμήματα, να δώ ποια από αυτά συγκεντρώνουν τις προδιαγραφές που έχω θέσει με βάση τις επιδιώξεις μου και έπειτα να τα βάλω στην καλύτερη δυνατή σειρά. Αν θα φανούμε τυχεροί ή όχι λόγω βάσεων, δεν είναι κάτι που είναι στο χέρι μας αλλά εξαρτάται και από όλους τους άλλους τους συνυποψηφίους μου.

Η εμπειρία μας έχει αποδείξει πως ζητούμενο δεν είναι αν κατά τη διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού γνωρίζουμε αν θα πέσει ή θα ανέβει ένα τμήμα 100, 200, 500 μόρια αλλά αν πράγματι αυτό ή αυτά τα τμήματα είχαν θέση στο μηχανογραφικό των υποψηφίων και με ποια σειρά και προτεραιότητα…

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024