Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Τετραπλάσια η χρήση κάνναβης μεταξύ των γονέων καπνιστών

ΗΠΑ: Τετραπλάσια η χρήση κάνναβης μεταξύ των γονέων καπνιστών

Ο συνδυασμός κάνναβης-τσιγάρου αυξάνει την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα

Η χρήση ινδικής κάνναβης μεταξύ των γονέων-καπνιστών, είναι σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με τους μη καπνιστές γονείς, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η μελέτη -η πρώτη που εστιάσθηκε στους γονείς με παιδιά στο σπίτι- προειδοποιεί ότι η συνδυασμένη χρήση τσιγάρων και ινδικής κάνναβης από τους γονείς αυξάνει την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη Δρ Ρένι Γκούντγουιν, βρήκαν ότι μεταξύ 2002 και 2015 η χρήση κάνναβης στις ΗΠΑ μεταξύ των γονέων που έχουν παιδιά στο σπίτι, αυξήθηκε από 5% σε 7%, ενώ αντίθετα το κάπνισμα τσιγάρου μειώθηκε από 28% σε 20%.

Όσον αφορά την ινδική κάνναβη και το τσιγάρο από κοινού, όσοι γονείς κάνουν συνδυασμένη χρήση και των δύο, αυξήθηκαν από 11% σε 17%. Από την άλλη, η χρήση κάνναβης αυξήθηκε από 2% σε 4% μεταξύ των γονέων που δεν είναι καπνιστές.

Συνεπώς η χρήση κάνναβης είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη μεταξύ των γονέων-καπνιστών (17%) σε σχέση με τους μη καπνιστές (4%). Η ίδια περίπου αναλογία ισχύει και για όσους γονείς κάνουν καθημερινή χρήση ινδικής κάνναβης (5% οι καπνιστές τσιγάρου έναντι 1% των μη καπνιστών).

«Παρότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες να μειωθεί η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα, αυτές οι προσπάθειες μπορεί να υποσκάπτονται από την αυξανόμενη χρήση κάνναβης μεταξύ των γονέων που έχουν παιδιά στο σπίτι τους, καθώς αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των σπιτιών όπου οι γονείς κάνουν χρήση τόσο κάνναβης όσο και τσιγάρου», δήλωσε η Δρ Γκούτντγουιν.

Η μελέτη δείχνει ότι η χρήση ινδικής κάνναβης είναι πιο συχνή μεταξύ των ανδρών καπνιστών (10%) από ό,τι μεταξύ των γυναικών καπνιστριών (6%), καθώς επίσης μεταξύ των γονέων ηλικίας έως 50 ετών (11%) σε σχέση με τους γονείς άνω των 50 ετών (4%) και αυτό ανεξάρτητα από το εισοδηματικό επίπεδο μιας οικογένειας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι επειδή η χρήση κάνναβης είναι απαγορευμένη συνήθως στους περισσότερους δημόσιους χώρους, είναι πιθανότερο οι γονείς να καπνίζουν κάνναβη στο σπίτι τους, πράγμα που επιβαρύνει το περιβάλλον για τα παιδιά τους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024