Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «προσόντα» ενός πολιτικού

Τα «προσόντα» ενός πολιτικού

Το «Μακεδονικό», ο Νίκος Κοτζιάς και το χρονοδιάγραμμα για να επιλυθεί το ονοματολογικό

Η επιλεκτική μνήμη και το φόρτωμα «όλων των κακών και των στραβών του έθνους» στους προκατόχους τους είναι «προσόν» των πολιτικών. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν ξεφεύγει από το γνωστό αυτό μοτίβο και δυστυχώς το απέδειξε σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ουδεμία έκπληξη φυσικά. Ευτυχώς οι πολιτικοί έχουν κι ένα άλλο «προσόν»: προσφέρουν στιγμές ευθυμίας σε εμάς τους κοινούς… θνητούς.

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς «άνοιξε» μόνος του το «Μακεδονικό» το περασμένο φθινόπωρο σε συνέντευξη Τύπου, μία από τις σπάνιες, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, τις οποίες έχει παραχωρήσει από τότε που ανέλαβε το υπουργικό αξίωμα τον Ιανουάριο του 2015. Σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κοτζιάς είχε μόνος του θέσει χρονοδιάγραμμα με κατάληξη το πρώτο εξάμηνο του 2018, εντός του οποίου θα ήταν καλό να λυθεί το ονοματολογικό.

Ελεγε στις 26 Οκτωβρίου 2017 ο υπουργός Εξωτερικών: «Πιστεύω ότι θα πρέπει το πρώτο εξάμηνο του 2018 να λυθεί αυτό το ζήτημα. Αν δεν λυθεί, θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες». Στη συνέχεια, είχε σημειώσει ότι το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά και στις δύο χώρες, άρα η κατάσταση θα περιπλεκόταν.

Είναι προφανές ότι το χρονοδιάγραμμα δεν μπήκε τυχαία. Οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου 2018 είχαν από καιρό «κυκλωθεί» στο διπλωματικό ημερολόγιο. Ωστόσο, ποτέ δεν διευκρινίστηκαν οι μεγάλες δυσκολίες…

Ωστόσο, ένας σχεδιασμός μπορεί να μεταβληθεί. Αυτά συμβαίνουν στην πολιτική και ουδέν το μεμπτό υπάρχει. Πρέπει να είναι όμως κάποιος πολύ αφελής για να μην αντιλαμβάνεται ότι στους κόλπους ΝΑΤΟ και ΕΕ υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν σφόδρα (ας μη χρησιμοποιήσουμε το φορτισμένο ρήμα «πιέζουν»…) την περαιτέρω προσέγγιση της πΓΔΜ με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς – όπως και συγκεκριμένες που αντιδρούν.

Πλέον, η πΓΔΜ δεν θα λάβει πρόσκληση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο, επομένως ούτε και ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός, υποθέτουμε σε απόλυτη γνώση του Πρωθυπουργού.

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς είχε εμφανιστεί κατά καιρούς ιδιαιτέρως αισιόδοξος (συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 29 Ιανουαρίου 2018) ότι υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών που θα ψηφίσει μία συμφωνία για το ονοματολογικό. Τώρα, ο Πρωθυπουργός «απλώς» το παλεύει. Η βεβαιότητα έδωσε τη θέση της στην πάλη… Τι άλλαξε;

Για τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, πάντα φταίνε οι άλλοι. Είναι οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν διαπραγματεύονταν σωστά, ο Ζόραν Ζάεφ που λέει ότι δεν μπορεί να περάσει άμεσα μία συνταγματική αλλαγή από τη Βουλή του, ο Μάθιου Νίμιτς που ίσως διάκειται φιλικά στην πΓΔΜ. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, ο κ. Κοτζιάς δεν διαχωρίζει τον εαυτό του από τους προκατόχους του. Γίνεται, δυστυχώς, «ένα και το αυτό» μαζί τους…

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024