Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πλέι οφ στο ΝΒΑ: «Σίγουροι», φαβορί και αουτσάιντερ

Πλέι οφ στο ΝΒΑ: «Σίγουροι», φαβορί και αουτσάιντερ

Αυτό το τρόπαιο, ποιος θα το πάρει;

Μια στροφή πριν την τελική ευθεία του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη και την έναρξη των πλέι οφ του NBA το ενδιαφέρον κορυφώνεται.

Λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του πρώτου γύρου για τα πλέι οφ το in.gr μελέτησε και σας παρουσιάζει τα ζευγάρια.

Άραγε ποιος θα φτάσει στη μεγάλη κατάκτηση του φετινού τροπαίου; Η απάντηση στα παρκέ και στις οθόνες μας!

Ας δούμε αναλυτικά τα ζευγάρια και στοιχεία κάθε ομάδας από τη κανονική περίοδο:

Ανατολή

Τορόντο Ράπτορς (1) – Ουάσινγκτον Ουίζαρντς (8)

Toρόντο Ράπτορς: Αν όχι φέτος, τότε πότε;

Το Τορόντο πραγματοποίησε, απλά και λιτά, τη καλύτερη κανονική περίοδο της ιστορίας του. Οι 59 νίκες συνιστούν ρεκόρ συλλόγου και πλέον, οι Ράπτορς κοιτάνε ψηλά, κάνουν όνειρα για πρωτάθλημα και επιθυμούν να «ξετινάξουν» από πάνω τους τη ταμπέλα της «λούζερ» ομάδας. Το δίδυμο Ντερόζαν (23 πόντοι, 5.2 ασίστ) – Λάουρι (16.2 πόντοι, 5.5 ριμπάουντ, 6.9 ασίστ) καθάρισε και φέτος την… μπουγάδα, ωστόσο η κυριότερη διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές είναι η αλλαγή αγωνιστικής τακτικής, το βάθος που απέκτησαν καθώς και η ανάδειξη νέων ελπιδοφόρων παικτών που επιλέχθηκαν στο «ντραφτ» φέτος ή πέρυσι, με «ελαφριά» συμβόλαια που δεν έστειλαν το Τορόντο πάνω από το όριο του «σάλαρι καπ».

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας σε συγκεκριμένα ματς, έδειχνε ασταμάτητος αφήνοντας υποσχέσεις για τα πλέι οφ. Ο Σερτζ Ιμπάκα ήταν ασταθής, ωστόσο «κούμπωσε» στο σύστημα του Κέισι και αποτέλεσε το stretch-four που έλειπε από το Τορόντο για να κάνει το βήμα παραπάνω. Από εκεί και πέρα, αρχίζουν οι εκπλήξεις. Ο ρούκι Όου Τζέι Ανουνόμπι, απρόσμενα αποτέλεσε βασικό γρανάζι στην λειτουργία των «Καναδών» και κέρδισε θέση στην βασική 5άδα της ομάδας.

Οι Φρεντ ΦανΦλιτ και Ντελόν Ράιτ αποτέλεσαν τους «Διόσκουρους» της περιφέρειας του πάγκου. Ο πρώτος έδειξε εξαιρετική ικανότητα στο σουτ και την δημιουργία, παίζοντας αρκετές φορές και στο τέλος των αγώνων δίπλα στον Λάουρι ενώ ο δεύτερος θεωρείται πλέον, ως ένας από τους καλύτερους περιφερειακούς αμυντικούς του πρωταθλήματος. Πολύ θετικός επίσης, ο Σι Τζέι Μάιλς με το διαχρονικά, εξαιρετικό του τρίποντο. Τέλος, οι Γιάκομπ Περτλ και Πάσκαλ Σιάκαμ ήταν εντυπωσιακοί στον χρόνο συμμετοχής τους. Ο Αυστριακός σέντερ αποτέλεσε «ογκόλιθος» αμυντικά και πολύ εύστοχος επιθετικά ενώ ο Σιάκαμ πρόσθεσε το τρίποντο στο ρεπερτόριό του και έδειξε ακόμα και στοιχεία δημιουργίας στο παιχνίδι του.

Ο τεχνικός της ομάδας, Ντούειν Κέισι, έκανε αξιοθαύμαστη δουλειά και δικαίως, θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για το βραβείο του «Προπονητή της Χρονιάς».

Ουάσινγκτον Ουίζαρντς: Επικίνδυνοι αλλά… μπερδεμένοι

Μια ακόμα μέτρια, με βάση τις προσδοκίες, χρονιά στην κανονική περίοδο ολοκληρώθηκε για τους Ουίζαρντς. Οι «Μάγοι» με ένα πολλά υποσχόμενο ρόστερ και τον Σκοτ Μπρουκς στο «τιμόνι» τους, έδειξαν τρομερές διακυμάνσεις στην απόδοσή τους, αδυνατώντας να επικρατήσουν με συνέπεια επί υποδεέστερων αντιπάλων. Ο σοβαρός τραυματισμός του Τζον Γουόλ αναμφίβολα, δεν βοήθησε την ομάδα να ανέβει πιο ψηλά στη κατάταξη.

O Μπράντλεϊ Μπιλ (22.6 πόντοι) έδειξε βελτιωμένος, με αυξημένες αρμοδιότητες και κουβάλησε τους Ουίζαρντς στις πλάτες του. Ο Ότο Πόρτερ (14.7 πόντοι, 6.4 ριμπάουντ, 44% στα τρίποντα), παρέμεινε στα περυσινά πολύ «οικονομικά» και αποδοτικά επίπεδά του και πρόσθεσε στο παιχνίδι του το σουτ μέσης απόστασης. Τόμας Σατοράνσκι και Κέλι Ούμπρε πήραν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, και έδειξαν εξαιρετικά δείγματα στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Ευχάριστη έκπληξη, ο πολύ εύστοχος Μάικ Σκοτ, ο οποίος αποτέλεσε μια πολύ αξιόπιστη λύση από τον πάγκο.

Από εκεί και πέρα, οι Μαρκίφ Μόρις και Μάρτσιν Γκορτάτ κινήθηκαν στη μετριότητα, ο σταρ της ομάδας, Τζον Γουόλ, στον χρόνο που έπαιξε έγραψε «γεμάτες» στατιστικές αλλά με κακά ποσοστά και μεγάλο αριθμό λαθών και κανείς άλλος δεν ξεχώρισε από το ρόστερ των «Πρωτευουσιάνων». Ο Σκοτ Μπρουκς, κόουτς των Θάντερ επί σειρά ετών, δεν κατάφερε να δώσει το κάτι παραπάνω.

Οι Ουίζαρντς δείχνουν επικίνδυνοι με την επιστροφή του Γουόλ. Έχουν ομοιογένεια, αρκετή εμπειρία από μεγάλες παραστάσεις και μια πολύ καλή 5άδα που παίζει άμυνα και επίθεση αλλά από εκεί και πέρα, ο πάγκος τους δείχνει να είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, γεγονός που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητές τους για διάκριση. Επιπλέον, υπάρχει αγωνία για τον χρόνο αποθεραπείας του τραυματία Πόρτερ, ο οποίος κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει την πρώτη αναμέτρηση της ομάδας του στα πλέι οφ.

Μπόστον Σέλτικς (2) – Μιλγουόκι Μπακς (7)

Μπόστον Σέλτικς: Κόντρα σε όλους και σε όλα

Ραντεβού με την κακοτυχία είχαν οι Σέλτικς στη διάρκεια της κατά τα άλλα, εξαιρετικής χρονιάς που πραγματοποίησαν. Στο πρώτο ματς της κανονικής περιόδου, τραυματίστηκε σοβαρά ο νεοφερμένος, Γκόρντον Χέιγουορντ και έχασε όλες τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας του. Οι «Κέλτες» παρ’ όλα αυτά, βρήκαν ρυθμό, έπαιξαν άμυνα που… σπάει κόκαλα και εδραιώθηκαν στη 2άδα της Ανατολής. Με τον Κάιρι Ίρβινγκ (24.4 πόντοι, 5.1 ασίστ) σε ρόλο μαέστρου, η καλοκουρδισμένη μηχανή του Μπραντ Στίβενς έδειξε πως έχει ως μόνο στόχο το πρωτάθλημα.

Ο Αλ Χόρφορντ (12.9 πόντοι, 7.4 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ) πιο ώριμος από ποτέ, πάσαρε και σούταρε εξαιρετικά. Ο δευτεροετής Τζέιλεν Μπράουν, βελτιώθηκε πολύ επιθετικά, ανέλαβε απρόσμενα, μετά τον τραυματισμό του Χέιγουορντ, πολλές αρμοδιότητες και πλέον, θεωρείται ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του ΝΒΑ και είναι στην συζήτηση για το βραβείο του «Πιο Βελτιωμένου Παίκτη».

Ο ρούκι Τζέισον Τέιτουμ, αγωνίστηκε με την ωριμότητα… 30άρη αθλητή, κούμπωσε άριστα στο πειθαρχημένο σύνολο των Σέλτικς και αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στο παιχνίδι τους. Μάρκους Σμαρτ, Ντάνειλ Τάις, Άρον Μπέινς, Μάρκους Μόρις και ειδικά, ο Τέρι Ροζίερ ανταποκρίθηκαν άριστα στους ρόλους τους και η Βοστώνη έδειχνε ικανή να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν θετικά. Ίρβινγκ και Τάις τραυματίστηκαν σοβαρά και θα χάσουν όλους τους αγώνες των πλέι οφ, ενώ μέσα σε όλα αυτά ο επίσης, λαβωμένος Σμαρτ «τρέχει» για να προλάβει την αυλαία τους.

Ο Μπραντ Στίβενς στη μέση αυτής της συγκυρίας, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει άπειρους, νεαρούς παίκτες και το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό, καθώς οι Σέλτικς συνέχισαν να είναι ανταγωνιστικοί, παρά την πληθώρα των απουσιών τους. Ο νεαρός κόουτς, αποτελεί αναμφίβολα, το απόλυτο φαβορί στην «κούρσα» για την ανάδειξη του προπονητή της χρονιάς.

Μιλγουόκι Μπακς: Τέρμα τα ψέματα

Την υπέρβαση καλούνται να κάνουν οι Μπακς και να παίξουν επιτέλους, στο επίπεδο των πραγματικών τους δυνατοτήτων. Ο αξιοζήλευτος νεανικός τους κορμός συνεχίζει να αποτυγχάνει στη πραγματοποίηση του παραπάνω βήματος και έτσι, τα «Ελάφια» περιορίστηκαν στην 7η θέση της Ανατολής. Ο Τζο Πράντι ανέλαβε την ομάδα στα μέσα της σεζόν, μετά την απόλυση του Τζέισον Κιντ και δείχνει ακόμα να «ψάχνεται».

Ο σούπερ σταρ των Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο, πραγματοποίησε μια μοναδική χρονιά, προσφέροντας σε κάθε στατιστική κατηγορία (26.9 πόντοι, 10.1 ριμπάουντ, 4.8 ασίστ, 1.4 κλέψιμο, 1,4 μπλοκ). Κρις Μίντλετον (20.1 πόντοι) και Έρικ Μπλέντσο (17.7 πόντοι, 5 ασίστ) ήταν θετικοί, ωστόσο έδειξαν τρομερή αστάθεια στην απόδοσή τους, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην τελική κατάταξη. Ο φευγάτος… Τζαμπάρι Πάρκερ, του οποίου το συμβόλαιο λήγει στο τέλος της χρονιάς, γύρισε από τον τραυματισμό του μετά το All-Star Game και δείχνει να είναι σε καλή κατάσταση, ενώ ο Μάλκομ Μπρόγκντον συνέχισε στους ρυθμούς της πρώτης πολύ καλής χρονιάς του, πριν λαβωθεί και μείνει εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στα πλέι οφ πάντως, θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί.

Τεράστια προβλήματα στο ριμπάουντ και στην άμυνα του τρίποντου ήταν πια, ρουτίνα για τους Μπακς, οι οποίοι παρά το μάκρος που τους χαρακτηρίζει δεν έδειξαν ικανοί να παίξουν άμυνα υψηλού επιπέδου. Χένσον και Μέικερ απογοήτευσαν πλήρως με την εξέλιξη και την απόδοσή τους, αφήνοντας τη ρακέτα εκτεθειμένη στις ορέξεις κάθε αντιπάλου ψηλού. Ο Τόνι Σνελ, επίσης πραγματοποίησε πολύ κακή χρονιά, σουτάροντας με άσχημα ποσοστά. Οι προσθήκες των Μουχάμαντ και Τζένινγκς σε συνδυασμό με την εμπειρία του Τέρι δίνουν βοήθεια στο σκοράρισμα αλλά κάνουν ακόμα χειρότερη την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας.

Το Μιλγουόκι καλείται να εκμεταλλευτεί τη δυσμενή συγκυρία για τους Σέλτικς. Η αποστολή του πάντως είναι δύσκολη, απέναντι σε μια ομάδα πιο δεμένη, με καλύτερο «κοουτσάρισμα» και σωστότερη διανομή ρόλων.

Φιλαδέλφεια 76ερς (3) – Μαϊάμι Χιτ (6)

Φιλαδέλφεια 76ερς: Στον αστερισμό των Σίμονς και Εμπίντ

Έπειτα από αρκετά χρόνια εκτεταμένου «τάνκινγκ», οι Σίξερς έφτασαν εκεί που αποσκοπούσαν. Πλέον, διαθέτουν δύο νεαρούς παίκτες με στόφα σούπερ σταρ, οι οποίοι ήδη κάνουν τη διαφορά και φέρνουν αύρα «νικητή» στη Φιλαδέλφεια.

Ο λόγος φυσικά, για τους Μπεν Σίμονς (15.8 πόντοι, 8.1 ριμπάουντ, 8.2 ασίστ) και Τζόελ Εμπίντ (22.9 πόντοι, 11 ριμπάουντ), οι οποίοι πραγματοποίησαν εξαιρετικές σεζόν. Ο πρώτος έγραψε αριθμούς κοντά στο τριπλ νταμπλ μετά την περυσινή χαμένη χρονιά του λόγω τραυματισμού, όπου δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό. Ο δεύτερον έδειξε επιτέλους, αρκετά υγιής και αγωνίστηκε σε μεγάλο αριθμό αγώνων επιδεικνύοντας σε όλο τον πλανήτη το μοναδικό του ταλέντο. Αυτή τη στιγμή, είναι τραυματίας και θα χάσει την πρώτη αναμέτρηση της σειράς με τους Χιτ, ωστόσο θα κάνει αγώνα δρόμου για να είναι παρόν στη δεύτερη.

Παράλληλα, το ρόστερ είναι στελεχωμένο με εξαιρετικούς ρολίστες και βετεράνους ενώ ας μην ξεχνάμε και το νο 1 του περυσινού ντραφτ, Μαρκέλ Φουλτζ, ο οποίος γύρισε πρόσφατα από μακροχρόνιο πρόβλημα στον ώμο του και ήδη δείχνει στοιχεία του πληθωρικού του παιχνιδιού. Ντάριο Σάριτς και Τζέι Τζέι Ρέντικ έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στο σκοράρισμα με αξιοθαύμαστη συνέπεια σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ο Ρόμπερτ Κόβινγκτον αναδείχθηκε ως ένα από τα καλύτερα «3-and-D» του πρωταθλήματος δίνοντας ισορροπία σε άμυνα και επίθεση στην ομάδα του Μπρετ Μπράουν. Τέλος, οι Μάρκο Μπελινέλι και Ερσάν Ιλιασόβα, οι οποίοι ήρθαν με ανταλλαγή στη μέση της χρονιάς, έδωσαν την απαραίτητη δόση εμπειρίας και ποιότητας από τον πάγκο.

Τα πράγματα δείχνουν πιο λαμπρά από ποτέ για τους Σίξερς, οι οποίοι φιλοδοξούν να φτάσουν μακριά στα πλέι οφ. Εμπόδια στην εκπλήρωση του σκοπού αυτού αποτελούν η απειρία των βασικών τους παικτών σε μεγάλες παραστάσεις καθώς και η ευκολία με την οποία υποπίπτουν σε λάθη, «πουλώντας» τη μπάλα με μεγάλη συχνότητα. Η μονομαχία με τους έμπειρους Χιτ αναμένεται να είναι σκληρή, ωστόσο οι Σίξερς έχουν το πλεονέκτημα υπερτερώντας σε ταλέντο και ποιότητα.

Μαϊάμι Χίτ: Η επιτομή του «ένας για όλους και όλοι για έναν»

Στην εποχή του ΝΒΑ, όπου μια ομάδα δύσκολα επιβιώνει χωρίς τη παρουσία ενός ή ακόμα και δύο σταρ παικτών, οι Χιτ πάνε κόντρα στη «μόδα». Με τον Έρικ Σποέλστρα στα ηνία της ομάδας, το Μαϊάμι χτυπήθηκε αφάνταστα από τραυματισμούς σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και παρ’ όλα αυτά εξασφάλισε άνετα τη συμμετοχή του στα πλέι οφ.

Μια καλοδουλεμένη μηχανή χωρίς ξεκάθαρο ηγέτη, που βγάζει σκληράδα, πάθος και αδιάκοπη πίεση στον αντίπαλο. Κάπου εκεί ωστόσο, αρχίζουν τα κακά μαντάτα για τους Χιτ. Σε κακές βραδιές, η έλλειψη σταρ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής καθώς λείπει ο παίκτης που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του.

Ο Γκόραν Ντράγκιτς (17.3 πόντοι) έπαιξε στα γνωστά πολύ καλά του στάνταρ, έχοντας για στηρίγματα τους αμυντικούς «εξολοθρευτές», Τζος Ρίτσαρντσον και Τζέιμς Τζόνσον. Ο Χασάν Γουάιτσαιντ βίωσε μια περίεργη χρονιά παίζοντας μόλις 25.3 λεπτά ανά αγώνα, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τραυματισμών και έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό. Τάιλερ Τζόνσον, Κέλι Ολίνικ και Ουέιν Έλινγκτον πρόσφεραν επιθετικά και αμυντικά ωστόσο παρουσιάστηκαν ασταθείς και ευπαθείς σε τραυματισμούς.

Η επιστροφή του Ντουέιν Γουέιντ στην πόλη όπου δοξάστηκε όσο κανείς άλλος, αποτελεί μια «ένεση» ηθικού και ποιότητας ενώ η απουσία λόγω σοβαρού τραυματισμού, του απρόβλεπτου και γεμάτου μπασκετικού αυθορμητισμού, Ντιόν Ουέιτερς, ίσως στοιχίσει στο Μαϊάμι. Στη σειρά με τους Σίξερς λογίζονται ως το αουτσάιντερ, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να διαγράψει το εξαιρετικά ομοιογενές σύνολο του Σποέλστρα.

Κλίβελαντ Καβαλίερς (4) – Ιντιάνα Πέισερς (5)

Κλίβελαντ Καβαλίερς: Ένας Λεμπρόν… φέρνει την άνοιξη

Έφτασε η στιγμή που οι Καβαλίερς αναμένεται να δείξουν στους υπόλοιπους διεκδικητές ποιος είναι το αφεντικό στην Ανατολή. Η μήπως όχι;

Το Κλίβελαντ, στη δεύτερη θητεία του Λεμπρόν Τζέιμς στην ομάδα, συνηθίζει να παίρνει αρκετά κυνικά τις υποχρεώσεις της κανονικής περιόδου. «Φορτσάρει» όμως πάντα στα πλέι οφ, φτάνοντας άνετα εν τέλει, μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ. Φέτος όμως τα πράγματα μοιάζουν λίγο διαφορετικά…

Η φυγή του Κάιρι Ίρβινγκ μείωσε τη ποιότητα του ρόστερ της ομάδας. Ο Αιζάια Τόμας δεν έδεσε με το σύνολο και παραχωρήθηκε σε μία από την πληθώρα ανταλλαγών που πραγματοποίησαν οι Καβς προκειμένου να βελτιωθούν. Μέσα σε όλα αυτά, η άμυνά τους δείχνει σαν… ξέφραγο αμπέλι και δεν υπάρχει χρόνος για προσαρμογές. Προσθέστε σε αυτά και τις φήμες αποχώρησης του Λεμπρόν Τζέιμς το καλοκαίρι και το κλίμα δεν δείχνει καλό για τους περυσινούς φιναλίστ.

Παρά την ομολογουμένως, προβληματική κατάσταση του Κλίβελαντ, η κατάκτηση της 4ης θέσης έδωσε το πλεονέκτημα έδρας στον Τζέιμς και την… παρέα του κόντρα στην σκληροτράχηλη Ιντιάνα, η οποία αναμένεται να μην παραδώσει εύκολα τα όπλα.

Στα της κανονικής περιόδου, ο Λεμπρόν Τζέιμς, στη 15η χρονιά της καριέρας του έγραψε μέσους όρους 27.5 πόντων, 8.6 ριμπάουντ και 9.1 ασίστ, παίζοντας για ακόμα μία σεζόν σε «άλλο» επίπεδο. Το υπόλοιπο ρόστερ κινήθηκε σε ρηχά νερά, με τον Κέβιν Λοβ να χάνει αρκετές αναμετρήσεις λόγω τραυματισμών και τους Τζέι Αρ Σμιθ και Τρίσταν Τόμπσον να μην δικαιολογούν για ακόμα μία χρονιά τα «παχυλά» συμβόλαιά τους.

Τζεφ Γκριν και Κάιλ Κόρβερ είχαν καλές στιγμές μέσα στη σεζόν ενώ οι προσθήκες των Ρόντνει Χουντ, Τζορτζ Χιλ, Τζόρνταν Κλάρκσον και Λάρι Νανς Τζούνιορ κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, έδωσαν αρκετό βάθος και εργαλεία στον τεχνικό της ομάδας, Τάιρον Λου.

Ιντιάνα Πέισερς: Ξαναγεννήθηκαν μέσα από τις… στάχτες τους

Η φυγή του Πολ Τζορτζ το καλοκαίρι με προορισμό τους Θάντερ, αναμενόταν πως θα κάνει τους Πέισερς να «καταρρεύσουν». Το ρόστερ φαινόταν να έχει περιορισμένες δυνατότητες και κανείς δεν τους έδινε ελπίδες για είσοδο στα πλέι οφ.

Τα πράγματα άλλαξαν όμως κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ο Νέιτ Μακμίλαν, έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Βίκτορ Ολαντίπο (23.1 πόντοι, 5.2 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ) και αυτός «απογείωσε» την Ιντιάνα, ενώ παράλληλα κλήθηκε και στο πρώτο All-Star Game της καριέρας του.

Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς και Ντάρεν Κόλισον πλαισίωσαν άριστα τον Ολαντίπο, τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι και ο Θάντεους Γιανγκ αποτέλεσε το «πασπαρτού» της ομάδα αμυντικά. Λανς Στίφενσον, Ντομάντας Σαμπόνις και Κόρι Τζόσεφ έδωσαν σπουδαία λεπτά από τον πάγκο των Πέισερς προσφέροντας σε άμυνα και επίθεση.

Παρ’ όλα αυτά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά για τον Μάιλς Τέρνερ, ο οποίος άφησε υποσχέσεις με την απόδοσή του τη περυσινή χρονιά. Ο νεαρός ψηλός, ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς, ενώ όσο αγωνίστηκε δεν έδειξε να είναι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η αγωνιστική του άνοδος ενόψει των πλέι οφ είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, αν οι Πέισερς θέλουν να αποκλείσουν το σύνολο του Λεμπρόν Τζέιμς και να «σοκάρουν» ξανά τον μπασκετικό κόσμο.

Δύση

Χιούστον Ρόκετς (1) – Μινεσότα Τίμπεργουλβς (8)

Χιούστον Ρόκετς: Τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα

Αν μια ομάδα δείχνει πως μπορεί ρεαλιστικά να απειλήσει τη κυριαρχία των Ουόριορς, αυτή είναι αναμφίβολα, το Χιούστον. Οι «Ρουκέτες» κατέλαβαν την 1η θέση της κανονικής περιόδου σε ολόκληρο το ΝΒΑ και εξασφάλισαν το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας σε όλη τη διάρκεια των πλέι οφ.

Ο Τζέιμς Χάρντεν (30.4 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ, 8.8 ασίστ) θα είναι εκτός απροόπτου ο MVP της κανονικής περιόδου και έδεσε άριστα με τον Κρις Πολ (18.6 πόντοι, 7.9 ασίστ). Ο δεύτερος έχασε αρκετά ματς λόγω τραυματισμών, ωστόσο αυτοί οι δύο είναι εκείνοι που ενορχήστρωσαν την «υπερηχητική» επίθεση του Χιούστον.

Στον πάγκο, ο «δαιμόνιος» ο Μάικ Ντ’ Αντόνι, γνωστός για τη ροπή του προς το επιθετικό παιχνίδι, που αξιοποίησε στο έπακρο το «βαθύ» ρόστερ της ομάδας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η κατακόρυφη άνοδος της άμυνας των «Ρουκετών», μια εξέλιξη η οποία μπορεί να είναι το «εισιτήριο» για την υπέρβαση.

Ο Κλιντ Καπέλα (13.9 πόντοι, 10.8 ριμπάουντ, 1.9 μπλοκ) αποτέλεσε τη «κολώνα» στη ρακέτα του Χιούστον, πραγματοποιώντας εξαιρετική χρονιά και είναι στη συζήτηση για τον «Αμυντικό της Χρονιάς». Ο Τρέβορ Αρίζα αποτέλεσε για ακόμα μια χρονιά, μια πολύ αξιόπιστη λύση στο «3» ενώ οι Πι Τζέι Τάκερ και Λουκ Μπαχ α Μούτε έδωσαν επιπρόσθετες βοήθειες κυρίως στην άμυνα. Το δολοφονικό σουτ των Έρικ Γκόρντον, Ράιαν Άντερσον και Τζέραλντ Γκριν είναι το… κερασάκι στην τούρτα.

Οι Ρόκετς δεν αναμένεται να έχουν πρόβλημα κόντρα στους Τίμπεργουλβς, οι οποίοι ωστόσο με την επιστροφή του Τζίμι Μπάτλερ θα είναι «άλλη» ομάδα.

Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Ξανά στα πλέι οφ μετά από 14 χρόνια

Η χρονιά ήδη θεωρείται πετυχημένη για τους Τίμπεργουλβς. Οι ελπίδες για κάτι καλό κόντρα στους Ρόκετς είναι μηδαμινές, ωστόσο η είσοδος των «Λύκων» στα πλέι οφ μετά από 14 χρόνια φέρνει ικανοποίηση στο στρατόπεδο της ομάδας.

Μάλιστα, αν είχε αποφευχθεί το ατυχές συμβάν του σοβαρού τραυματισμού του Τζίμι Μπάλτερ, η Μινεσότα ίσως, ήταν ψηλότερα στη κατάταξη της Δύσης. Ο πρώην άσος των Μπουλς, είναι ένα από τα λίγα στελέχη του ρόστερ με εμπειρία στα πλέι οφ και αναμένεται να τραβήξει το… κουπί στις δύσκολες αναμετρήσεις με τους Ρόκετς.

Στην κανονική περίοδο μέτρησε 22.2 πόντους, 5.3 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ και 2 κλεψίματα μέσο όρο, αποτελώντας τον πρωταγωνιστή της ομάδας. Ο Καρλ-Άντονι Τάουνς (21.3 πόντοι, 12.3 ριμπάουντ), παρά τα «προβληματάκια» που αντιμετώπισε στην άμυνα, έδειξε για ακόμα μία χρονιά τη τεράστια ποιότητα που διαθέτει, λαμβάνοντας  για πρώτη φορά στην καριέρα του την κλήση στο All-Star Game.

Ο Άντριου Γουίγκινς ήταν απογοητευτικός, κάνοντας πολλά βήματα πίσω στην εξέλιξή του, σε βαθμό που ακόμα και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του αρχίζουν να αμφιβάλλουν για το ταλέντο του. Ωστόσο, είναι ακόμα νέος και έχει χρόνο για να ξαναμπεί στο… σωστό δρόμο. Ταζ Γκίμπσον και Τζεφ Τιγκ είχαν θετική παρουσία στους συμπληρωματικούς ρόλους τους στην 5άδα ενώ παραγωγικός ήταν από τον πάγκο ο «αγέραστος», Τζαμάλ Κρόφορντ.

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (2) – Σαν Αντόνιο Σπερς (7)

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς: «Καταδικασμένοι» να πρωταγωνιστούν

Οτιδήποτε άλλο πέρα από τη κατάκτηση της κορυφής του ΝΒΑ, συνιστά αποτυχία για τους Ουόριορς. Οι περυσινοί πρωταθλητές βίωσαν μια αθόρυβη κανονική περίοδο, έβαλαν σε προτεραιότητα την υγεία των παικτών τους, ωστόσο δεν απέφυγαν τα προβλήματα.

Ο Στεφ Κάρι (26.4 πόντοι, 5.1 ριμπάουντ, 6.1 ασίστ) αναρρώνει ακόμα από τραυματισμό και αναμένεται να χάσει όλο τον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Στην κανονική περίοδο ήταν εξαιρετικός για ακόμα μία χρονιά.

Ο Κέβιν Ντουράντ (26.4 πόντοι, 6.8 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ, 1.8 μπλοκ) τα έκανε… όλα για την ομάδα του Στιβ Κερ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κατάληψη της 2ης θέσης της Δύσης, ενώ ο Κλέι Τόμσον (20 πόντοι, 44% στα τρίποντα) κινήθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα απόδοσης. Η «ψυχή» της ομάδας, Ντρέιμοντ Γκριν, ήταν και φέτος παραγωγικός και στις δύο γωνίες του γηπέδου, ωστόσο σούταρε με μόλις 30% στα τρίποντα.

Από εκεί και πέρα, οι Ιγκουοντάλα, Πατσούλια, Μαγκι, Γουέστ και Γιανγκ έκαναν τη «βρώμικη» δουλειά, συμπληρώνοντας ιδανικά τους σταρ της ομάδας. Στο ζευγάρωμα με τους Σπερς αποτελούν αναμφίβολα, το φαβορί και δύσκολα θα μείνουν εκτός από τόσο νωρίς.

Σαν Αντόνιο Σπερς: Λέοναρντ… αγνοείται

Ο μυστηριώδης τραυματισμός (τενοντίτιδα) του Καουάι Λέοναρντ αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης γύρω από την κανονική περίοδο των Σπερς. Για την ακρίβεια, ο σταρ της ομάδας αγωνίστηκε σε ελάχιστα ματς φέτος και είναι άγνωστο το αν θα παραστεί στα πλέι οφ, παρά το ότι υπάρχουν φήμες πως είναι απόλυτα υγιής.

Η ακατανόητη αυτή κατάσταση δεν απέσπασε ωστόσο, την ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς από τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, η οποία κέρδισε με το σπαθί της τη θέση στην 8άδα της Δύσης. Οι Σπερς στηρίχθηκαν κυρίως στη πολύ καλή σεζόν του ΛαΜάρκους Όλντριτζ (23.1 πόντοι, 8.5 ριμπάουντ) και στην ικανότητα του προπονητή τους να παίρνει το 100% από κάθε παίκτη στο ρόστερ.

Για το Σαν Αντόνιο, που αγωνίζεται στα πλέι οφ για 20η συνεχόμενη σεζόν, πήραν αυξημένες αρμοδιότητες οι Κάιλ Άντερσον και Ντετζούντε Μάρει, συνθέτοντας μια νεαρή δυάδα με τρομερή αμυντική ικανότητα αλλά άγουρο ακόμα, επιθετικό ρεπερτόριο. Οι παλιές «καραβάνες», Τόνι Πάρκερ, Μάνου Τζινόμπιλι και Ντάνι Γκριν, έβαλαν το… λιθαράκι τους στην υπέρβαση που πραγματοποίησε η ομάδα ενώ οι Πάου Γκασόλ, Ρούντι Γκέι και Πάτι Μιλς έδωσαν σημαντικές βοήθειες στο σκοράρισμα κυρίως.

Επίσης, ευκαιρίες πήραν οι Ντάβις Μπέρτανς και Μπριν Φορμπς με ανάμεικτα αποτελέσματα.

Κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τους έμπειρους Σπερς, ακόμα και υπό τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες βρίσκονται τη στιγμή αυτή, με τη κατάσταση του Λέοναρντ να είναι στον… αέρα.

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς (3) – Νιού Όρλεανς Πέλικανς (6)

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς: Επιτέλους άμυνα

Πολύ καλή χρονιά πραγματοποίησε το Πόρτλαντ, κάνοντας εξαιρετικό δεύτερο μισό στη κανονική περίοδο. Η ομάδα του Τέρι Στοτς, έδειξε επιτέλους, μεγάλη βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού, κάτι που της έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.

Ηγέτης της ομάδας για ακόμα μία σεζόν, ο Ντέιμιαν Λίλαρντ (26.9 πόντοι, 6.6 ασίστ). Έφτασε μάλιστα, την απόδοσή του σε τέτοια επίπεδα που είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί στην καλύτερη 5άδα του πρωταθλήματος. Από κοντά, ο έτερος σταρ της περιφέρειας του Πόρτλαντ, Σι Τζέι Μακόλουμ (21.4 πόντοι) ενώ ο Γιουσούφ Νούρκιτς (14.3 πόντοι, 9 ριμπάουντ) αποτέλεσε τον τρίτο «τροχό» στην επίθεση της ομάδας.

Το κλειδί στη πορεία του Πόρτλαντ, πέρα από την βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας, αποτέλεσε η σταθερή συνεισφορά από τους ρολίστες της ομάδας, με κάποιον απρόσμενο «ήρωα» να «ξεπηδάει» συχνά στις αναμετρήσεις της ομάδας. Αλ-Φαρούκ Αμίνου, Έβαν Τέρνερ και Σαμπάζ Ναπιέρ οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα στο βάθος του ρόστερ στις θέσεις των ψηλών, γεγονός που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι Πέλικανς με τον Ντέιβις.

Η χαρισματική δυάδα της περιφέρειας είναι εκείνη που θα καθορίσει το μέλλον της ομάδας στα πλέι οφ, ωστόσο για πρώτη φορά από τότε που Λίλαρντ και Μακόλουμ άρχισαν να συνυπάρχουν αγωνιστικά, φαίνεται πως οι Μπλέιζερς έχουν και άλλα όπλα στη φαρέτρα τους.

Νιού Όρλεανς Πέλικανς: Με οδηγό τον Ντέιβις και όπου βγει

Ο σοβαρός τραυματισμός του Ντεμάρκους Κάζινς στα μέσα της χρονιάς, τον έθεσε εκτός γηπέδων για όλη τη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου και πολλοί βιάστηκαν να ξεγράψουν τους Πέλικανς.

Το σοκ ήταν μεγάλο για την ομάδα του Άλβιν Τζέντρι , η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν οριακά εντός πλέι οφ. Με κάποιον τρόπο όμως, κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο αυτό, να παίξει όμορφο μπάσκετ στο δεύτερο μισό της κανονικής περιόδου και να εξασφαλίσει μια θέση στα πλέι οφ με πολύ «τρέξιμο» στο παιχνίδι της και πολύ… Ντέιβις.

Ο Άντονι Ντέιβις (28.1 πόντοι, 11.1 ριμπάουντ, 2.6 μπλοκ) ήταν εξωπραγματικός, ειδικά μετά την αγωνιστική απώλεια του Κάζινς, οδηγώντας τους Πέλικανς σε άμυνα και επίθεση. Ο Τζρου Χολιντέι (19 πόντοι, 6 ασίστ) αποτέλεσε το δεύτερο βιολί της ομάδας ενώ καίρια ήταν η προσθήκη του Νίκολα Μίροτιτς (14.6 πόντοι, 8.2 ριμπάουντ) στα μέσα της σεζόν.

Από εκεί και πέρα οι Ετουάν Μουρ, Ίαν Κλαρκ και Ντάριους Μίλερ «άνοιξαν» το γήπεδο με το εξαιρετικό περιφερειακό τους σουτ και ο πολύπειρος, Ραζόν Ρόντο, ήταν μαεστρικός στην οργάνωση του παιχνιδιού της ομάδας, από κοινού με τον Χολιντέι. Ακόμα, υποσχέσεις για το μέλλον, άφησε ο Τσικ Ντιαλό.

Η σειρά κόντρα στο Πόρτλαντ αναμένεται να είναι σκληρή και αμφίρροπη, αλλά οι Πέλικανς έχοντας ήδη κάνει τη δική τους υπέρβαση, «σφύζουν» από αισιοδοξία και φιλοδοξούν να χτυπήσουν τους Μπλέιζερς στην αρκετά αδύναμη ρακέτα τους.

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ (4) – Γιούτα Τζαζ (5)

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ: Με το βλέμμα στη κορυφή

Έστω και την τελευταία στιγμή, οι Θάντερ κέρδισαν το πλεονέκτημα έδρας στον 1ο γύρο των πλέι οφ, καταλαμβάνοντας τη 4η θέση. Οι καλοκαιρινές προσθήκες των Πολ Τζορτζ και Καρμέλο Άντονι ενθουσίασαν τους φιλάθλους της Οκλαχόμα αλλά τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα στην πράξη.

Η χημεία μεταξύ των δύο παικτών και του σταρ της ομάδας, Ράσελ Ουέστμπρουκ δείχνει να μην έχει αναπτυχθεί ακόμα και λόγω αυτού, οι Θάντερ επίδειξαν τρομερά σκαμπανεβάσματα στα αποτελέσματά τους. Για παράδειγμα, έχουν νικήσει δύο φορές τους Ουόριορς αλλά έχουν ηττηθεί από άλλους, αρκετά πιο υποδεέστερους αντιπάλους.

Ο Ουέστμπρουκ (25.4 πόντοι, 10.1 ριμπάουντ, 10.3 ασίστ) πραγματοποίησε ακόμα μια ιστορική σεζόν, γράφοντας μέσους όρους τριπλ-νταμπλ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και είναι ο μόνος στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει καταφέρει ένα τέτοιο επίτευγμα. Ο Πολ Τζορτζ (21.9, 5.7 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα) τον συνόδευσε, ενώ ο Καρμέλο Άντονι (16.2 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ) πέτυχε τον μικρότερο μέσο όρο πόντων της καριέρας του, απογοητεύοντας με το επίπεδο της απόδοσής του. Ευχάριστη έκπληξη η περαιτέρω αγωνιστική άνοδος του Στίβεν Άνταμς (13.9 πόντοι, 9 ριμπάουντ), ο οποίος μάζεψε 5.1 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα (1ος στο ΝΒΑ).

Η απώλεια του καλύτερου αμυντικού της ομάδας, Άντρε Ρόμπερσον, ήταν μεγάλο πλήγμα για τις φιλοδοξίες των Θάντερ, οι οποίοι δεν δέχτηκαν μεγάλες βοήθειες από τον πάγκο τους, πέρα από κάποιες εκλάμψεις των Άλεξ Αμπρίνες και Τζέραμι Γκραντ.

Τα προβλήματα χημείας δυσχεραίνουν την επιθετική λειτουργία της ομάδας, ωστόσο η αμυντική συμπεριφορά της Οκλαχόμα είναι πολύ αξιόλογη. Κόντρα στους φορμαρισμένους Τζαζ, οι Θάντερ καλούνται να κρύψουν κάτω από… το χαλί τα αγωνιστικά τους προβλήματα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να βρεθούν προ εκπλήξεως και να αποκλειστούν από τη συνέχεια των πλέι οφ. Εξάλλου, παρά τη μέτρια κανονική περίοδο, για την ομάδα μοναδικός στόχος είναι το πρωτάθλημα.

Γιούτα Τζαζ: Χόρεψαν… τζαζ όλο το ΝΒΑ

Η Γιούτα αποτελεί ίσως, χωρίς καμία υπερβολή, την καλύτερη ομάδα του δεύτερου μισού της κανονικής περιόδου. Τους πρώτους μήνες, αντιμετώπισαν αρκετές ατυχίες, κυρίως, με τους δύο τραυματισμούς του καλύτερου αμυντικού στο ΝΒΑ, Ρούντι Γκομπέρ. Επίσης, η φυγή του σταρ της ομάδας Γκόρντον Χείγουορντ με προορισμό τη Βοστώνη, ήταν μεγάλο πλήγμα για τη δυναμική της ομάδας.

Ωστόσο, όταν οι Τζαζ παρουσιάστηκαν πλήρεις και συνήθισαν να αγωνίζονται χωρίς τον Χέιγουορντ, το νερό… μπήκε στο αυλάκι. Με άμυνα που σπάει… κόκαλα, εξαιρετική λειτουργία στην επίθεση, με αλτρουισμό και σωστή προπονητική καθοδήγηση από τον Κουίν Σνάιντερ και την αγωνιστική «έκρηξη» του ρούκι, Ντόνοβαν Μίτσελ (20.5 πόντοι), οι «Μορμόνοι» έφτασαν σε σημείο να διεκδικούν μέχρι και τη 3η θέση της Δύσης. Χαρακτηριστικά, το ρεκόρ των Τζαζ που βρισκόταν στο 19-28 στις 22 Ιανουαρίου, κατέληξε να βρίσκεται στο τέλος της κανονικής περιόδου στο 48-34.

Ο Γκομπέρ (13.5 πόντοι, 10.7 ριμπάουντ, 2.3 τάπες) σε ρόλο «σκιάχτρου», σκέπασε τα καλάθια και χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελεί το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του βραβείου του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς. Ο Αυστραλός, Τζο Ίνγκλις (11.5 πόντοι, 4.8 ασίστ, 44% στα τρίποντα), ανέλαβε χρέη δεύτερου χειριστή μπάλας πίσω από τον Ρίκι Ρούμπιο (13.1 πόντοι, 5.3 ασίστ) και τα κατάφερε περίφημα, την ίδια στιγμή που σούταρε εξαιρετικά από το τρίποντο.

Η προσθήκη του Τζάε Κράουντερ ήταν μια πολύ θετική κίνηση, καθώς ο πρώην παίκτης των Σέλτικς και των Καβαλίερς «έδεσε» αμέσως με το σκληροτράχηλο σύνολο του Σνάιντερ, σουτάροντας όμως με κακά ποσοστά (31.6% στα τρίποντα). Από εκεί και πέρα, ο Ντέρικ Φέιβορς έκανε όσα έπρεπε για να θεωρηθεί θετικός για την ομάδα, είχε σκαμπανεβάσματα αλλά αποτέλεσε το ιδανικό συμπλήρωμα για τον Γκομπέρ, ειδικά στην άμυνα. Γιόνας Γερέμπκο και Ρόις Ο’Νιλ έδωσαν λύσεις από τον πάγκο ενώ η επιστροφή του μονίμως τραυματία, Ντάντε Έξουμ, δίνει βάθος στη θέση του «1».

Η Γιούτα με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα, θεωρητικά δεν πρέπει να φοβάται κανέναν. Ο Ντόνοβαν Μίτσελ αγωνίστηκε σαν έμπειρος βετεράνος σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, ωστόσο τα πλέι οφ είναι μία άλλη υπόθεση και η έλλειψη εμπειρίας από μεγάλες παραστάσεις ίσως στοιχίσει στην ομάδα, κόντρα στους «μπαρουτοκαπνισμένους» Θάντερ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024