Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλοφωνία με στυλ

Γαλλοφωνία με στυλ

Γκλάμουρ, κομψότητα, αισθητική. Τρεις έννοιες που ορίζουν τον χαρακτήρα του εφετινού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που γίνεται 19 ετών, ωθώντας όλους τους κλάδους και τους φορείς τους σε μια συνεχή αλληλεπίδραση. Ο κόσμος της μόδας και της ομορφιάς αναδύεται μέσα από διάφορες πτυχές του προγράμματος της εφετινής διοργάνωσης.

Γκλάμουρ, κομψότητα, αισθητική. Τρεις έννοιες που ορίζουν τον χαρακτήρα του εφετινού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που γίνεται 19 ετών, ωθώντας όλους τους κλάδους και τους φορείς τους σε μια συνεχή αλληλεπίδραση. Ο κόσμος της μόδας και της ομορφιάς αναδύεται μέσα από διάφορες πτυχές του προγράμματος της εφετινής διοργάνωσης.

Με την έναρξη των προβολών, την Τετάρτη 21 Μαρτίου στις 18.00, ένα εξαιρετικό masterclass δίνει το πρώτο στίγμα. Ο γενικός γραμματέας του Μουσείου Christian Dior, Φιλίπ Λε Μουλτ και ο Ντομινίκ Αντ, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Christian Dior, l’ élégance du paradis perdu» (το οποίο θα προβληθεί στο πλαίσιο της συνάντησης), θα συζητήσουν για τη σχέση του οίκου Dior με την 7η τέχνη και για το πώς γυρίστηκε η ταινία στα παρασκήνια αυτού του μεγάλου οίκου υψηλής ραπτικής.

Το θέμα της μόδας αντικατοπτρίζεται και στην οπτική ταυτότητα της εφετινής διοργάνωσης, δημιουργία των Typical Organization for standards and Order. Ξεκινώντας από την ιδέα του «catwalk», της πασαρέλας, στο πίσω πλάνο, οι δημιουργοί ξεδιπλώνουν την κίνηση ενός αιλουροειδούς σε 19 αστραφτερά φωτογραφήματα. Επίσης, το τρέιλερ του φεστιβάλ, φτιαγμένο από τον Νίκο Πάστρα, έχει την ίδια θεματική, συνδυάζοντας εμπνεύσεις από τη Νουβέλ Βαγκ με μια σύγχρονη και ρετρό οπτική. Τα χρώματα και τα στρας σμίγουν σε ένα μοναδικό και τολμηρό πλάνο.

Ταινία έναρξης της εφετινής διοργάνωσης (και μία από εκείνες που εφέτος διαγωνίζονται) θα είναι η «Υπόσχεση της αυγής» («La promesse de l’aube») του Ερίκ Μπαρμπιέ, κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Ρομάν Γκαρί, που πρωτομεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1970 από τον Ζυλ Ντασσέν με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. Τον ίδιο ρόλο, της μητέρας του συγγραφέα, στη νέα ταινία κρατά η Σαρλότ Γκενσμπούρ. Οσο για τον συγγραφέα, έχει το πρόσωπο του Πιερ Νινέ, που ανήκει πλέον στους κορυφαίους σύγχρονους ηθοποιούς της Γαλλίας.

Εφέτος, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, διακρίνεται από ποικιλομορφία, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της γαλλοφωνίας. Μέσα από έξι ταινίες, το Βέλγιο, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ελβετία μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτή την πολυμορφία. Τέλος, η Λευκή Κάρτα της εφετινής χρονιάς δίνεται για πρώτη φορά σε ένα φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου, το Premiers Plans. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ που πραγματοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην Angers και μας προτείνει να ανακαλύψουμε μερικές από τις ταινίες της τελευταίας διοργάνωσής του.

Θα απονεμηθούν και εφέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας και είναι οι εξής:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Aurore / 50 φορές άνοιξη – Μπλαντίν Λενουάρ
Brillantissime / Ωραίο μου διαζύγιο – Μισέλ Λαρόκ
Fleuve noir / Μαύρος φάκελος – Ερίκ Ζονκά
Gauguin-Voyage de Tahiti / Γκογκέν – Στην Ταϊτή – Εντουάρ Ντελούκ
Jeune femme / Μια νέα γυναίκα – Λεονόρ Σεράιγ
La douleur / Η οδύνη – Eμανουέλ Φινκιέλ
Le Brio – Ιβάν Ατάλ
Le fils de Jean / Οικογενειακός φίλος – Φιλίπ Λιορέ
Otez-moi d’un doute / Για καλό και για κακό – Καρίν Ταρντιέ

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής που απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ αποτελεί μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ. Το Βραβείο Κοινού απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Την εφετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι Δάφνη Πατακιά (ηθοποιός), Πέτρος Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης), Αλέξης Σταμάτης (συγγραφέας), Εφη Φαλίδα (δημοσιογράφος) και Μόνικα Χριστοδούλου (τραγουδίστρια).

Σε ό,τι αφορά το Πανόραμα, περιλαμβάνει πρεμιέρες στην Ελλάδα γαλλικών ταινιών που κατά πάσα πιθανότητα θα παιχθούν αργότερα στις αίθουσες. Ανάμεσά τους οι «Avant la fin de l’ été» (Πριν το τέλος του καλοκαιριού), «Barefoot» (Ξυπόλυτος στα θερισμένα σταχοχώραφα) του Γιαν Σβέρακ, «C’est tout pour moi» (Ολα δικά μου) του Nαβέλ Μαντανί, «Crash test Aglaé» (Μετωπική σύγκρουση) του Ερίκ Γκραβέλ, «Kiss & Cry» (Φιλί και δάκρυ) των Λιλά Πινέλ και Κλοέ Μαϊού και «M» της Σαρά Φορεστιέρ.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις, την Πέμπτη 22 Μαρτίου, 11.00 – 15.30 στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, η «Κρυφή γοητεία της κινηματογραφικής ταινίας» θα είναι μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη συντήρηση και την προσβασιμότητα των κινηματογραφικών αρχείων, ενώ από εφέτος το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας ξεκινάει αυτή τη χρονιά μια καινούργια συνεργασία με το Φεστιβάλ Gros Plan δημιουργώντας από κοινού ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες. Τίτλος της προσπάθειας «Το σινεμά στα χέρια σας».

in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024