Στον κήπο της Γενναδείου, μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Κολωνακίου, η ησυχία και η τάξη είναι απόλυτες. Τις διασαλεύει μόνο ελαφρώς ο ανεπαίσθητος ήχος από τρία μεταλλικά αναλόγια τα οποία, καθώς στηρίζονται σε σιδερόβεργες-μίσχους, ταλαντώνονται δεξιά – αριστερά από τον αέρα. Βρίσκονται έξω από το νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, την πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης», και σηματοδοτούν ως άλλα σινιάλα την παρουσία περισσότερων έργων μέσα και έξω από τους χώρους της.

Σύμφωνα με το Βήμα στο εσωτερικό της, και συγκεκριμένα στον νέο εκθεσιακό χώρο των 200 τ.μ., η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη δουλεύει ασταμάτητα. Συναρμολογεί και στήνει τα έργα που θα αποτελέσουν το σώμα της έκθεσης «Εργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη» (εγκαίνια στις 19 Μαρτίου) σε επιμέλεια Ιωσήφ Τουπάι.

Εργα από μέταλλο, ξύλο και χαρτί, όλα τους υλικά παλαιωμένα είτε από τη φύση είτε με τη συνδρομή της εικαστικού για να μοιάζουν σκιές ενός παλιότερου, ακμαίου εαυτού που έχει εκτεθεί στην πατίνα του χρόνου. Καθένα από αυτά εντάσσεται σε μια ενότητα έργων των τελευταίων πέντε ετών που είναι εμπνευσμένα από ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή. Γιατί η αφορμή για τη δημιουργία τους υπήρξε το «Τετράδιο Σεγκόπουλου», ένα βιβλίο με χειρόγραφα ποιήματα που ο Καβάφης είχε δωρίσει στον κληρονόμο του Αλέξανδρο Σεγκόπουλο, είχε κυκλοφορήσει το 1968 χάρη στον Γιώργο Π. Σαββίδη από τον Ερμή και επανακυκλοφόρησε το 2002.

Το δάνεισε στην Αθανασιάδη ο γιος του Δημήτρης Σαββίδης το 2012, όταν την προσκάλεσε η Ελένη Αρβελέρ να συμμετάσχει στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή και 80 από τον θάνατό του. «Είχα καιρό να διαβάσω ποιήματά του, μπορεί και από το σχολείο, και η επαφή με τον λόγο του Καβάφη είχε μια αποκαλυπτική δύναμη. Είδα τη γραφή του σαν σημάδι. Οπως το ίχνος που αφήνει η γραφή του στο πίσω μέρος κάθε σελίδας, αλλά και σαν το σημάδι που αφήνουμε πίσω μας καθώς προχωρούμε και αφήνουμε τη ζωή».

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο