Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Μέγαρο γυρίζει σελίδα

Το Μέγαρο γυρίζει σελίδα

Ελεύθερο χρεών, οδεύει στον δρόμο της ομαλοποίησης. Ο πρόεδρός του Νίκος Θεοχαράκης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μίλτος Λογιάδης απαντούν σε ερωτήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο. Ο ρόλος του γενικού διευθυντή Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Πριν από δύο χρόνια το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της λειτουργίας του ύστερα από μια περίοδο έντονου κλυδωνισμού, όπου ο κίνδυνος του λουκέτου έμοιαζε περισσότερο από ορατός.

Σύμφωνα με το Βήμα το κράτος ανέλαβε την αποπληρωμή των χρεών παίρνοντας ως αντάλλαγμα τα κτίρια, αλλά και την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Πώς διαμορφώνεται, άραγε, η κατάσταση σήμερα; Το Μέγαρο έχει καταφέρει να πάρει μπροστά, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία του και αφήνοντας πίσω οριστικά την εικόνα μαρασμού και εγκατάλειψης, αλλά και την ισορροπία τρόμου μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας των περασμένων χρόνων; Έχει κατορθώσει να επιστρέψει δυναμικά στην καλλιτεχνική ζωή της πρωτεύουσας ή παραμένουν ακόμη βαρίδια που εμποδίζουν κάτι τέτοιο; Κατά πόσο το «πέρασμά» του στο Δημόσιο διευκολύνει τη λειτουργία του; Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος του κομματικού εναγκαλισμού; Υπάρχει, άραγε, φόβος επιστροφής στο παρελθόν και επανασυσσώρευσης χρεών; Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απασχολούν κατά καιρούς τον δημόσιο διάλογο…

Η σωτήρια παρέμβαση

«Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του Δημοσίου, το Μέγαρο δεν θα μπορούσε να σωθεί. Έγινε δημόσιο γιατί με το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας δεν έγινε κατορθωτό να ρυθμιστούν τα οικονομικά. Αυτός ήταν ο λόγος και όχι κάποια προσπάθεια κολεκτιβοποίησης» λέει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΜΜΑ κ. Νίκος Θεοχαράκης κάνοντας ένα γενικό σχόλιο. «Παρότι στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να λυθεί το θέμα των χρεών», συνεχίζει, «χρειάστηκε πάρα πολύς χρόνος ώστε το Μέγαρο να καταφέρει, επιτέλους, από την 1/1/2018 να αποκτήσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να λήξει η ιστορία με τα χρέη».

Η κομβική αυτή εξέλιξη επετεύχθη χάρη στην ειδική επιχορήγηση των 60 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκε στα τέλη του 2017. Ο κ. Θεοχαράκης θυμίζει πως με τον Νόμο 4366 του 2016 το ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την αποπληρωμή των δανειακών δόσεων που είχαν απομείνει στην Εθνική Τράπεζα και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την εξόφληση των λειτουργικών ληξιπρόθεσμων χρεών που είχαν συσσωρευθεί ως τα τέλη του 2015, την πληρωμή των χρεών προς τους κατασκευαστές του Μεγάρου για τη δεύτερη φάση του νέου κτιρίου, αλλά και ενός τεράστιου συσσωρευμένου χρέους προς την Εφορία. «Όταν ξεκινήσαμε είχαμε 104 εκατ. ευρώ χρέος στη ΔΟΥ» εξηγεί ο πρόεδρος του Μεγάρου. «Το Γενικό Λογιστήριο με τον Νόμο 4366 έδωσε ένα φύλλο έκπτωσης για τα μισά, γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα προ του 2014. Σε μια δεύτερη φάση δόθηκαν αυτά τα 60 εκατ. ευρώ και το θέμα αυτό επιτέλους τελείωσε».

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024