Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταινίες από προσφυγόπουλα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Ταινίες από προσφυγόπουλα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Αφιερώματα και ειδικές προβολές που θα συζητηθούν φέρνει φέτος στις ... αποσκευές του το επετειακό 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που πραγματοποιείται στον Πύργο της Ηλείας, καθώς και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από τις 2 ως τις 9 Δεκεμβρίου.

Αφιερώματα και ειδικές προβολές που θα συζητηθούν φέρνει φέτος στις … αποσκευές του το επετειακό 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που πραγματοποιείται στον Πύργο της Ηλείας, καθώς και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από τις 2 ως τις 9 Δεκεμβρίου.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι η ειδική προβολή που θα γίνει στο πλαίσιο της 17ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio και αφορά τρεις ταινίες τις οποίες γύρισαν μικροί πρόσφυγες από τα κέντρα φιλοξενίας του Ελαιώνα και του Σχιστού. «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ταινίες από την Ελλάδα οι οποίες έχουν γίνει από προσφυγόπουλα με προσφυγόπουλα.

»Γι΄ αυτό αποφασίσαμε να μην «χαθούν» μέσα στις γενικές προβολές της Camera Zizanio, αλλά να γίνει μια ξεχωριστή εκδήλωση όπου θα προβληθούν, με την παρουσία κάποιων από τα παιδιά από το Σχιστό που θα μιλήσουν για την ταινία τους και για οτιδήποτε άλλο θελήσουν. Έχουμε επίσης κανονίσει να συναντηθούν στον Πύργο και με τη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας του φεστιβάλ, το Zizanio, που φτιάχνεται από παιδιά, αλλά και να επισκεφτούν σχολεία της περιοχής όπου θα μιλήσουν με ελληνόπουλα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Θεοδοσίου, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio.

Όπως ενημερώνει ο ίδιος το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δυο ταινίες είναι κυρίως ντοκιμαντέρ, με τα παιδιά να μιλάνε για τον εαυτό τους και τα όνειρά τους, ενώ η τρίτη είναι ταινία κινουμένων σχεδίων που έγινε από τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια επαγγελματιών.

Συγκινητική σύμπτωση

Άλλη μία ταινία που γυρίστηκε από προσφυγόπουλο και συμμετέχει στο νεανικό φεστιβάλ της Camera Zizanio έρχεται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Ιράκ. Πρόκειται για την ταινία ενός 13χρονου αγοριού από το στρατόπεδο προσφύγων Κούρδων Γεζίντι στο Ιράκ με τίτλο «Ένα Παιχνίδι» (διάρκεια 2 λεπτά), που αναφέρεται στον αγώνα μιας ομάδας κοριτσιών να αντιμετωπιστούν ισότιμα από τα αγόρια στα «αγορίστικα» παιχνίδια, όπως το ποδόσφαιρο.

Εκείνο όμως που εξέπληξε τους συντελεστές του φετινού 20ού Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι η συγκινητική σύμπτωση που τη συνόδευε:

«Την ταινία την έφτιαξε ένα πιτσιρίκι 13 ετών και μας την έστειλε κάποιος άλλος, που εμφανιζόταν ως παραγωγός. Μετά ανακαλύψαμε ότι στο μεγάλο Φεστιβάλ Ολυμπίας, στο τμήμα Ντοκιμαντέρ, συμμετέχει μια ταινία που πρωταγωνιστεί ένα παιδί από ένα στρατόπεδο Γεζίντι, επίσης στο Ιράκ. Είναι το ίδιο πιτσιρίκι, 12 ετών τότε, που στη συνέχεια σκηνοθέτησε τη δική του ταινιούλα και, όπως αναφέρεται στο μικρό βιογραφικό του, όνειρό του είναι να γίνει σκηνοθέτης. Όπως καταλάβαμε, αυτός που βοήθησε το παιδί να τη γυρίσει είναι ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ ο οποίος ήταν και ο παραγωγός που την έστειλε», πληροφορεί ο κ. Θεοδοσίου.

Η ταινία που θα συμμετάσχει στο τμήμα Kids and Docs του Φεστιβάλ έχει τίτλο «Dyab» και ο σκηνοθέτης είναι ο Ιρακινός Mazin M. Sherabayani. Η ταινία παρακολουθεί ένα 12χρονο παιδί σε έναν προσφυγικό καταυλισμό Κούρδων Γεζίντι στο Ιράκ που επέζησαν από τις ανελέητες σφαγές του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Ο δραστήριος μικρός προσπαθεί να στήσει, με τα άλλα παιδιά του καταυλισμού, μια θεατρική παράσταση, κάτι που καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία.

Ταινίες για την αποδοχή του «άλλου»

Επίσης, στο Camera Zizanio προβάλλονται κι άλλες ελληνικές ταινίες, όπου «το θέμα των προσφύγων αλλά από την πλευρά της αποδοχής του «άλλου», του ξένου, κυριαρχεί. Πρόκειται δηλαδή για ταινίες που έχουν γίνει από ελληνόπουλα σε σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ή και μεμονωμένα από παιδιά», συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοδοσίου, τονίζοντας ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ταινιών που προέρχονται από ελληνικά σχολεία στις οποίες συμμετέχουν παιδιά μετανάστες. «Όπως για παράδειγμα, από ένα από τα πιο γνωστά σχολεία στην Ελλάδα, το 132ο δημοτικό σχολείο στην Γκράβα, όπου έχει πάρα πολλά παιδιά μετανάστες κι εκεί βέβαια αναδεικνύουν τα δικά τους προβλήματα», καταλήγει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο αφιέρωμα «Γέφυρες», μια σύμπραξη του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Δανέζικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου, μεταγλωττισμένες στα αραβικά ταινίες θα προβληθούν σε παιδιά πρόσφυγες, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, αλλά και όλο το 2018.

Στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, φέτος θα διαγωνιστούν 238 ταινίες (που δεν θα ξεπερνούν τα 10 λεπτά) και οι οποίες έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων από 40 χώρες. Στο ελληνικό τμήμα θα προβληθούν 123 ταινίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και οι οποίες κατανέμονται ηλικιακά, 38 για την κατηγορία Α (έως 12 ετών), 44 για την κατηγορία Β (13-16 ετών) και 30 για την κατηγορία Γ (17-20 ετών). Παράλληλα θα παρουσιαστούν 96 ταινίες από την Ευρώπη και 19 ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο. Το πρόγραμμα της Camera Zizanio περιλαμβάνει ακόμα και ταινίες από παιδιά νηπιαγωγείων, καθώς και άλλες που έγιναν εξ ολοκλήρου από 10χρονα παιδιά, χωρίς καμία βοήθεια ενήλικα.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024