Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ανοιχτές πόρτες» στην έκφραση των νέων δημιουργών

«Ανοιχτές πόρτες» στην έκφραση των νέων δημιουργών

Στέγη για πρόβες και στέγη για παραστάσεις, ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους δεν το είχαν φανταστεί οι νεαροί καλλιτέχνες που εδώ και κάποιους μήνες κάνουν πρόβες στις αίθουσες δοκιμών του Μεγάρου Μουσικής.

Στέγη για πρόβες και στέγη για παραστάσεις, ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους δεν το είχαν φανταστεί οι νεαροί καλλιτέχνες που εδώ και κάποιους μήνες κάνουν πρόβες στις αίθουσες δοκιμών του Μεγάρου Μουσικής. Και η συνέχεια ακόμα καλύτερη αφού θα ανεβάσουν τις πρώτες θεατρικές, μουσικές και χορευτικές τους δημιουργίες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τέσσερα Δευτερότριτα, από τις 20 Νοεμβρίου έως και 12 Δεκεμβρίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Την δυνατότητα τους εξασφάλισε ο θεσμός «Ανοιχτές Πόρτες: Πλατφόρμα νέων Δημιουργών» που καθιέρωσε πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού για δημιουργούς που βρίσκονται στην αρχή της καλλιτεχνικής τους πορείας. Το πρόγραμμα για την 1η Πλατφόρμα ξεκίνησε πιλοτικά την περασμένη άνοιξη με πενήντα ομάδες θεάτρου, χορού, μουσικής που έκαναν τις πρόβες τους στο Μέγαρο Μουσικής από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2017.

Και καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται, μετά τις πρόβες κάποιες παραστάσεις, οι πιο «ώριμες», ανεβαίνουν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς, μπροστά στο κοινό. Πρόκειται για δεκατέσσερις (14) ομάδες (3 μουσικής, 4 ομάδες θεάτρου, 7 ομάδες χορού)- όλες όσες δήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής -, διευκρίνισαν σήμερα παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο Βασίλης Παπαδάκης εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, ο διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής και του Μεγάρου Μουσικής, Μίλτος Λογιάδης.

«Οι καθαρές, διακριτές συνέργειες και οι συνεργασίες των φορέων σε δύσκολες εποχές είναι αποτελεσματικές» συμφώνησαν τονίζοντας τη σημασία της παρέμβασης και της μακροημέρευσης του θεσμού που εξήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να αναδειχθεί η νεανική εγχώρια δημιουργία.

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο της 1ης Πλατφόρμας Νέων Δημιουργών ανεβαίνουν οι εξής παραστάσεις:

Θέατρο

«Περί εκτός ορίων έρωτος», της ομάδας Ro Cooperativa που ερευνά τα όρια του έρωτα. Η θεατρική περφόρμανς «’Ασε κάτω τις φράουλες», της ομάδας Attact, βασισμένη σε μια ελεύθερη σύνθεση κειμένων του θεάτρου του παραλόγου του Ευγένιου Ιονέσκο. «Inemuri», με την ομάδα Past Perfect για την δοκιμασία της παιδικής φιλίας και την ενηλικίωση. Η συλλογική περφόρμανς «Ζωή», σε κείμενο, σκηνοθεσία Γιώργου Καλογερόπουλου, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Χορός

Ο «Κλόουν» των Μαριάννα Λάζαρη- Έμυ Αμερικάνου, είναι μία παράσταση σύγχρονου χορού, εμπνευσμένη από τον τελευταίο πίνακα του ζωγράφου Edward Hopper, με τίτλο «Two Comedians» αλλά και από το συνολικό του έργο, τα σώματα των φιγούρων που απεικονίζει, τις σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους και την τοποθέτηση τους στον χώρο. Η «Uncia» των Διονύσιου Αλαμάνου – Δανάης Δημητριάδη εμπνέεται από τις πολεμικές τέχνες, την Ινδουιστική και Βουδιστική αντίληψη για τα ζώα. Το «Block», της ομάδας Εxis ερευνά και πειραματίζεται με τον προσωπικό ή πραγματικό εγκλεισμό και πώς αυτός ορίζεται στο χώρο και το χρόνο.

Η χορογραφία «Destination Free» της ομάδας {1,1,1} για τρία σώματα που κινούνται σαν ένα. Το «Infinity Room Dear», με τους Almalibre σε μία αέναη κατάσταση συνύπαρξης και επικοινωνίας . Το «γουόκ λόλα γουόκ» των Ιωάννα Αντώναρου – Νατάσας Σαραντοπούλου προσπαθούν να ερμηνεύσουν χορευτικά τους διάφορους γυναικείους ρόλους που τους αποδίδονται και θέματα ταυτότητας . Η περφόρμανς «anti gone2» της Τατού Δέδε, κάνει αναφορές στην τραγική ηρωϊδα.

Μουσική

«Himmelskibet / A trip to Mars», από το Μουσικό Σύνολο Ελξις, εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία του 1918, που σηματοδότησε την αρχή του «space opera». «Live» με τον Μιχάλη Καλκάνη και τέσσερις ακόμη πρωτοπόρους μουσικούς. «Μουσικής Δράσης, Δέκτης – Πομπός» με το συγκρότημα Yellow Digit.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024