Στα επίπεδα του 2009 υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Στα επίπεδα του 2009 επιστρέφουν, για μία ακόμη φορά, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προσεγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 8 ετών που καταγράφηκε στις 8 Οκτωβρίου 2009 όταν η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,4%. Η βελτίωση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων διευκολύνει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών που επιθυμεί να δημιουργήσει «κεφαλαιακό απόθεμα» από 12 εως 15 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του μνημονίου τον Αυγουστο 2018.
Στα επίπεδα του 2009 επιστρέφουν, για μία ακόμη φορά, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προσεγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 8 ετών που καταγράφηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2009 όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,4%.
Αργά το μεσημέρι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 5,06%, στα επίπεδα δηλαδή που διαπραγματεύονταν το συγκεκριμένο ομόλογο το Δεκέμβριο του 2009.
Υπενθυμίζεται ότι τις αποδόσεις του 2009 είχε προσεγγίσει το 10ετές ομόλογο και στις 26 Ιουνίου όταν η απόδοση του είχε υποχωρήσει στο 5,42%. Σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (0,38%) διαμορφώνεται στο 4,68%.
Η βελτίωση που εμφανίζει η δευτερογενής αγορά ομολόγων διευκολύνει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών το οποίο όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης επιθυμεί να δημιουργήσει ένα «κεφαλαιακό απόθεμα» από 12 εως 15 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του Μνημονίου τον Αυγουστο του 2018.
Για το σχηματισμό του αποθεματικού ποσού το τρέχον πρόγραμμα έχει προβλέψει την καταβολή ποσού 9 δισ. ευρώ, συνεπώς τα υπόλοιπα το Δημόσιο θα πρέπει να τα δανειστεί από τις αγορές.
Ηδη με την έξοδο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου το Δημόσιο έχει συγκεντρώσει 1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που άντλησε (τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ είχαν καλυφθεί με την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων).
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- «Αυτή είναι η… χρυσή πρόταση της Χάποελ για τον Χέιζ-Ντέιβις» (pic)
- Gen Z: Από τα ακριβά ενοίκια στους χαμηλούς μισθούς – Οι 7 λόγοι που την κρατούν πίσω
- Παναγόπουλος: «Με λοιδορούν… Θα μιλήσω δημοσίως τις προσεχείς ημέρες»
- ΠΑΓΝΗ: Γιατί μειώνει στο 50% τις αιμοδοσίες
- Super Bowl LX: Λάνθιμος, εταιρικοί πόλεμοι, AI και το σκάνδαλο Έπσταϊν στο πιο ακριβό prime time
- «Φραπές»: Ποινική δίωξη για απείθεια στην Εξεταστική – Στις 30 Μαρτίου θα κάτσει στο εδώλιο


