Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διήγημα της Κάλλιας Παπαδακη γίνεται ταινία από τη Πέννυ Παναγιωτοπούλου

Διήγημα της Κάλλιας Παπαδακη γίνεται ταινία από τη Πέννυ Παναγιωτοπούλου

Μια ιστορία από το πρώτο πεζογραφικό βιβλίο της Κάλλιας Παπαδάκη, τη συλλογή διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου», θα αποτελέσει τη βάση για την καινούργια ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Ο τίτλος της ιστορίας είναι «Σε σαράντα ημέρες» και η ταινία, που θα είναι ελληνογερμανική παραγωγή, βρίσκεται στη φάση των προκαταρτικών σταδίων.

Μια ιστορία από το πρώτο πεζογραφικό βιβλίο της Κάλλιας Παπαδάκη, τη συλλογή διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου», θα αποτελέσει τη βάση για την καινούργια ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Ο τίτλος της ιστορίας είναι «Σε σαράντα ημέρες» και η ταινία, που θα είναι ελληνογερμανική παραγωγή, βρίσκεται στη φάση των προκαταρτικών σταδίων.

Η Κάλλια Παπαδάκη ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή σεναρίων για ταινίες μεγάλου μήκους και το πρώτο της σενάριο ήταν για την ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου «September». Τώρα οι δυο τους συνεργάζονται ξανά για τις ανάγκες της νέας ταινίας.

«Πρόκειται για μια ιστορία επιβίωσης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ένας κακοπληρωμένος σεκιουριτάς νοσοκομείου. Το νοσοκομείο δεν είναι ένας τυχαίος χώρος. Σου δίνει τη δυνατότητα να παρατηρείς – κι αυτό σημαίνει πως μπορεί κάποια στιγμή να ξαποστάσεις στον πόνο των άλλων, φτάνοντας ταυτοχρόνως πολύ κοντά στον θάνατο. Τι ακριβώς είναι από αυτή την άποψη η ταινία; Θα έλεγα πως πρόκειται για μια υπαρξιακή ενατένιση της ζωής μέσα από το ξετύλιγμα της καθημερινότητας. Μια ενατένιση με ποιητικές εικόνες, αλλά και με ρεαλιστικές παραστάσεις», εξηγεί η Κάλλια Παπαδάκη.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν κατήφεια ούτε πεισιθάνατη στάση, μάλλον το αντίθετο. «Είναι κατ’ ουσίαν μια αισιόδοξη ταινία», συμπληρώνει.

Και προσθέτει ότι «το μήνυμα, αν μπορούμε να μιλήσουμε για μήνυμα, είναι πως «μέσα σε έναν κόσμο όπου όλα μαραζώνουν έχει ξαφνικά κανείς τη δυνατότητα να σηκωθεί και να σταθεί στα πόδια του. Τα νοσοκομεία μπορεί να μας πηγαίνουν πολύ κοντά στον θάνατο, από την άλλη όμως πλευρά θα συναντήσουμε στο εσωτερικό τους πολλή ζωή»».

«Ο ήχος του ακάλυπτου» (εκδόσεις Πόλις) διακρίθηκε το 2010 με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω» ενώ το δεύτερο βιβλίο της Κάλλιας Παπαδάκη, το μυθιστόρημα «Οι δενδρίτες» (από τις ίδιες εκδόσεις), που κυκλοφόρησε πριν από δυο χρόνια, τιμήθηκε φέτος με το βραβείο European Union Prize for Literature.

Τι ακριβώς κάνει τώρα η συγγραφέας;
«Ύστερα από μια προσωρινή παύση, θα αρχίσω να δουλεύω το επόμενο. Βρίσκομαι ήδη στη διαδικασία της έρευνας και η πειθαρχημένη ερευνητική δουλειά είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Σπούδασα οικονομία και χρηματοοικονομικά, αλλά με έχει πλέον κερδίσει το μυθιστόρημα. Δεν θέλω να μιλήσω παραπάνω γι’ αυτό πάνω στο οποίο δουλεύω τώρα γιατί φοβάμαι μήπως χαθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η δυναμική του. Εκείνο όμως, που μπορώ σίγουρα να πω είναι ότι τα δύο βιβλία μου, η συλλογή διηγημάτων και το μυθιστόρημα, συνδέονται με ένα βιωματικό στοιχείο. «Ο ήχος του ακάλυπτου» αποτυπώνει το πώς ένιωθα όταν εγκαταστάθηκα στην Αθήνα προερχόμενη από την Αμερική. Οι «Δενδρίτες» πάλι είναι τοποθετημένοι στην Αμερική και καταπιάνονται με ιστορίες ομογενών. Έψαξα πολύ τους ήρωές μου και μπήκα, ή εν πάση περιπτώσει κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια να μπω, στη θέση τους», λέει η Κάλλια Παπαδάκη.

Η συγγραφέας σπούδασε στις ΗΠΑ, στο Bard College και το Πανεπιστήμιο Brandeis. «Οι ΗΠΑ έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. θα έλεγα ότι με διαμόρφωσαν. Χρειαζόμουν, ωστόσο, χρονική και ψυχολογική απόσταση για να καταφέρω να γράψω για τη χώρα και την κοινωνία η οποία με διαμόρφωσε. Και, ξέρετε, συμπάσχει κανείς καλύτερα όταν βλέπει τους ανθρώπους και τα πράγματα από απόσταση. Σέβεται περισσότερο τους χαρακτήρες του, μπορεί να τους ζυγίσει προσεκτικότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια», εξηγεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024