Πορτογάλοι εισαγγελείς απήγγειλαν επισήμως κατηγορίες σε βάρος του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα, όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία.

Ούτε ο Σόκρατες ούτε οι συνήγοροί του ήταν διαθέσιμοι για σχόλια, ωστόσο ο κατηγορούμενος έχει επανειλημμένα αρνηθεί με πολλές ευκαιρίες κάθε ενοχή του και υποστηρίζει πως οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Στις 4.000 σελίδες του κατηγορητηρίου αναφέρεται ότι ο Σόκρατες, ύστερα από τετραετή έρευνα των αρχών, κατηγορείται ότι έλαβε εκατομμύρια ευρώ από πρώην επικεφαλής της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo και της κεντρική επιχείρηση τηλεπικοινωνίας της Πορτογαλίας, Portugal Telecom.

Ο Σόκρατες διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2005 μέχρι το 2011 και συνελήφθη το 2014 αφού κρίθηκε ύποπτος για διαφθορά. Φυλακίστηκε για μερικούς μήνες προτού τεθεί σε κατ’οίκον περιοσμό.

Πλέον ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κατηγορείται για 16 υποθέσεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, εννέα υποθέσεις πλαστών εγγράφων και τρεις υποθέσεις φοροδιαφυγής. Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν από το 2006 μέχρι το 2015.

in.gr