Ανησυχία ΗΠΑ για το ενδιαφέρον Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει νέα οπλικά συστήματα
Το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει οπλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, δήλωσε στο TASS η επίσημη εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μισέλ Μπαλντανζά.
Το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει οπλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, δήλωσε στο TASS η επίσημη εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μισέλ Μπαλντανζά.
«Νιώθουμε ανησυχία με αφορμή την απόκτηση του συστήματος S-400, επειδή έχουμε υπογραμμίσει αρκετές φορές τη σημασία που έχει να διατηρηθεί η επιχειρησιακή συμβατότητα με τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ και των άλλων χωρών στην περιοχή, όταν υλοποιούνται προγράμματα που αφορούν σημαντικές αγορές οπλικών συστημάτων. Αυτή η συμβατότητα είναι αναγκαία για να αντιμετωπισθούν οι κοινές απειλές» υπογράμμισε η ίδια.
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου παρατήρησε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν σταθερές σχέσεις στον τομέα της αγοράς οπλικών συστημάτων».
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμτίρι Ρογκόζιν είχε ανακοινώσει ότι το Ριάντ δείχνει ενδιαφέρον για την αγορά των S-400.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Kommersant, στις συνομιλίες που έγιναν σε επίπεδο κορυφής στην Μόσχα, υπήρξε συμφωνία επί της αρχής για την αγορά των οπλικών συστημάτων S-400, παρότι προς το παρόν δεν υπάρξει διατύπωση συμφωνίας. Σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας, οι σαουδάραβες στρατιωτικοί δείχνουν ενδιαφέρον για τουλάχιστον τέσσερις συστοιχίες S-400 αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την προηγούμενη της επίσκεψης του Σαουδάραβα βασιλιά στην Μόσχα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα , αν η Ουάσιγκτον ανησυχεί με την επίσκεψη του Σαουδάραβα μονάρχη στην Μόσχα, παρατήρησε ότι «πρόκειται για διπλωματία».
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νότιο Σουδάν: Πετρελαϊκό κοίτασμα-κλειδί επανεκκινεί τις δραστηριότητές του
- Αργεντινή: Η υπηρεσία αναπηρίας «πληρώνει» τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος της αδελφής του Μιλέι
- Κεντάκι: Εκτροχιασμός τρένου που μετέφερε χημικά
- Φως στο Τούνελ: Οι θεωρίες του γιου της Ελένης Παπαδοπούλου για τη φονική πυρκαγιά
- Φως στο Τούνελ: «Πουλούσε το σπίτι χωρίς να του ανήκει» – Σοκαριστικές μαρτυρίες για τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου
- Ρωσία: Επιδρομή ουκρανικών drones σε λιμάνι και αγωγό αερίου στη Μαύρη Θάλασσα