Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ το «Φιλοσοφικό Λεξικό» του Βολταίρου

Την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ το «Φιλοσοφικό Λεξικό» του Βολταίρου

Την Κυριακή με «ΤΟ ΒΗΜΑ» ένα εύχρηστο και απαραίτητο εργαλείο γνώσης, επίκαιρο όσο ποτέ, «Βολταίρος - Φιλοσοφικό Λεξικό».

Την Κυριακή με «ΤΟ ΒΗΜΑ» ένα εύχρηστο και απαραίτητο εργαλείο γνώσης, επίκαιρο όσο ποτέ, «Βολταίρος – Φιλοσοφικό Λεξικό».

«…η πληγωμένη αλαζονεία και ο οργισμένος φανατισμός στρέφουν τους ηγεμόνες ή τους άρχοντες εναντίον αθώων ανθρώπων που το μοναδικό τους παράπτωμα είναι πως έχουν διαφορετική γνώμη…»

«…το καλό και το κακό συχνά γειτονεύουν˙ τα πάθη μας τα συγχέουν…»

Δραματουργός, ποιητής, κριτικός, ιστορικός, ηθικολόγος, ο Βολταίρος ασκεί σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση της συνείδησης της εποχής του. Τα έργα του κυκλοφορούν σε εκατοντάδες αντίτυπα, διαβάζονται, καταδιώκονται, καίγονται στην πυρά. Η αμείλικτη κριτική του φανατισμού, της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και η ανατρεπτική δύναμη που αποπνέουν ενθαρρύνουν την επαναστατικότητα κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου και αδιαμφισβήτητα συμβάλλουν στην προετοιμασία της Γαλλικής Επανάστασης.

Στο «Φιλοσοφικό Λεξικό» -το οποίο όταν πρωτοεκδόθηκε προκάλεσε σκάνδαλο και ρίχτηκε στην πυρά-, ο κορυφαίος στοχαστής του Διαφωτισμού συνδυάζοντας χιούμορ, σαρκασμό, ζωντανούς διαλόγους, παραβολές, γλαφυρότητα, απλότητα και σαφήνεια, καταγγέλλει κάθε πρακτική περιοριστική ή εξευτελιστική για τον άνθρωπο και καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα προασπίζει την ελευθερία της σκέψης, τον πολιτικό και θρησκευτικό φιλελευθερισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα αλφαβητικά ταξινομημένα λήμματα του Λεξικού αναπτύσσονται όλα τα θέματα που απασχόλησαν τον Βολταίρο, όπως ανεξιθρησκία, αρετή, αίρεση, βασανιστήρια, δεισιδαιμονία, δόξα, ειδωλολατρία, ελευθερία, εξομολόγηση, ηθική, θρησκεία, νόμοι, πατρίδα, προκαταλήψεις κ.ά.
Ενα εύχρηστο και απαραίτητο εργαλείο γνώσης, επίκαιρο όσο ποτέ.

Την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ ο πρώτος τόμος

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024