Για ευρεία συμφωνία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη χθεσινή (Πέμπτη) συνεδρίασή του ότι το επόμενο βήμα θα είναι η μείωση των αγορών ομολόγων και για συζήτηση τεσσάρων σεναρίων, έκαναν λόγο στο Reuters δύο πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Οι δυνατότητες που συζητήθηκαν στην ΕΚΤ περιλαμβάνουν, χωρίς να αποκλείουν άλλες, τη μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού σε 40 δισ. ευρώ τον μήνα ή σε 20 δισ. ευρώ, με πιθανή παράταση των αγορών (QE) για διάστημα έξι ή εννέα μηνών, δήλωσαν οι πηγές.

Για την όποια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει ευρεία συναίνεση, υπογράμμισαν οι πηγές, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη δημόσιων διαφωνιών που υπήρξαν έπειτα από προηγούμενες αποφάσεις.

Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, διευκρινίζει το πρακτορείο.

Η ΕΚΤ παρέπεμψε χθες στον Οκτώβριο για την απόφασή της σχετικά με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που έχει υπερβεί ήδη τα 2 τρισ. ευρώ.

Η επιφυλακτική προσέγγισή της αυξάνει τις πιθανότητες να επιλέξει τη σταδιακή κατάργηση του QE με πολύ αργό ρυθμό το επόμενο έτος, παρά την σταθερή οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και τις ανησυχίες για φούσκες στην αγορά ακινήτων πλουσιότερων χωρών, όπως της Γερμανίας, αναφέρει το Reuters.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι φορείς χάραξης της νομισματικής πολιτικής συμφώνησαν επιπλέον ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πριν λάβουν τέλος οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που δείχνει από μόνο του πως τυχόν παράταση στο πρόγραμμα ταυτόχρονα θα αναβάλει και την πρώτη άνοδο επιτοκίων, αναφέρεται στο δημοσίευμα.