Οι επίσημες συνομιλίες για το Brexit ενδεχομένως να μην ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο Ντέιβις επικαλέστηκε τον Λόγο της Βασίλισσας, ο οποίος, όμως, όλα
δείχνουν πως αναβάλλεται για μερικές ημέρες, όσο οι Τόρις προσπαθούν να
καταλήξουν σε συμφωνία με το DUP για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ντέιβις είπε ότι οι συνομιλίες για το Brexit θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

«Στην πραγματικότητα, είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες» δήλωσε ο ίδιος στο Sky News ερωτηθείς για τις πρακτικές λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

«Ο μόνιμος γραμματέας μου βρίσκεται στις Βρυξέλλες σήμερα για να τους μιλήσει σχετικά με τις λεπτομέρειες. Μπορεί να μην είναι την Δευτέρα, γιατί έχουμε και τον Λόγο της Βασίλισσας εκείνη την ημέρα και θα πρέπει να μιλήσω και εκεί» είχε πει νωρίτερα ο Ντέιβις.

Το σχέδιο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αλλάξει, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Μέι, παρά το γεγονός ότι στις εκλογές της 8ης Ιουνίου η Μέι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Η θέση μας έχει παρουσιαστεί με σαφήνεια σε διάφορα μέρη και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτό», είπε ο εκπρόσωπος ο οποίος πρόσθεσε πως ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις εξέφρασε την ίδια θέση νωρίτερα σήμερα.

«Προφανώς θα υπάρξουν συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο αλλά (ο Ντέιβις) είπε επίσης σαφώς ότι έχουμε παρουσιάσει με μεγάλη σαφήνεια τα σχέδιά μας και δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτά».

Από την πλευρά της, η διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει έτοιμη για τις συνομιλίες αποχώρησης της Βρετανίας και ελπίζει ότι μπορεί να τηρηθεί το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η ημερομηνία έναρξης είναι η 19η Ιουνίου, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ.

«Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να σχηματίσει μια κυβέρνηση και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί γρήγορα. Τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να απλοποιήσουν την κατάσταση, αλλά από την πλευρά μας, οι προετοιμασίες έχουν γίνει. Ο κ. Μπαρνιέ είναι έτοιμος με την ομάδα του», δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ, αναφερόμενος στον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

«Ενδιαφερόμαστε διακαώς για ένα καλό, λογικό αποτέλεσμα και η ιδέα είναι να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα (των συνομιλιών)», δήλωσε ο Χαν σε συνέντευξη Τύπου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ