Μελέτη δείχνει ότι όσοι βρίζουν φωναχτά είναι σωματικά πιο δυνατοί
Οι άνθρωποι που βρίζουν φωναχτά αποκτούν περισσότερη σωματική δύναμη, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ βάσει στοιχείων που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, στο Μπράιτ.
Οι άνθρωποι που βρίζουν φωναχτά αποκτούν περισσότερη σωματική δύναμη, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ βάσει στοιχείων που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, στο Μπράιτ.
Οι ψυχολόγοι Ρίτσαρντ Στέφενς του Πανεπιστημίου του Κιλ της Μ. Βρετανίας και Εμμανουήλ Κατέχης του Πανεπιστημίου του Λονγκ Άιλαντ των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν δύο πειράματα: στο πρώτο, 29 εθελοντές, κατά μέσο όρο 21 ετών, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – μία που έβριζε και μία όχι- και στη συνέχεια έκαναν ένα τεστ έντονης αεροβικής άσκησης με ποδήλατο.
Στο δεύτερο πείραμα, 52 εθελοντές, κατά μέσο όρο 19 ετών, χωρίστηκαν σε όσους έβριζαν και σε όσους δεν έβριζαν και, στη συνέχεια, έκαναν τεστ μέτρησης της δύναμης της λαβής του χεριού.
Και στις δύο περιπτώσεις όσοι προηγουμένως είχαν βρίσει δυνατά, εμφάνισαν ανώτερες επιδόσεις, έχοντας περισσότερη μυική δύναμη σε σχέση με όσους δεν είχαν βρίσει ή απλώς ξεφώνιζαν ουδέτερες λέξεις.
Η ενίσχυση της δύναμης στο τεστ της λαβής διάρκειας δέκα δευτερολέπτων ισοδυναμούσε με 2,1 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ στο τεστ ποδηλάτου με 24 βατ.
Προηγούμενες μελέτες των ίδιων ερευνητών είχαν δείξει ότι το βρίσιμο κάνει κάποιον πιο ανθεκτικό στον πόνο.
«Παραμένει άγνωστο προς το παρόν γιατί το βρίσιμο έχει αυτή την επίδραση στη δύναμη και στην αντοχή στον πόνο. Δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πλήρως τη ‘δύναμη’ του βρισίματος», έσπευσαν να τονίσουν οι ερευνητές.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πυρκαγιές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Εκκενώθηκαν ισραηλινοί οικισμοί
- Τουριστικό «μπαμ» λόγω Μουντιάλ
- Άλλαξαν μωρά στο μαιευτήριο και το λάθος έγινε αντιληπτό μετά από 38 χρόνια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 19 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Στα ύψη η παραοικονομία του Μουντιάλ!
- Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία και παγκόσμια προειδοποίηση ασφαλείας για τους Αμερικανούς
- Ουγγαρία: Ο πρόεδρος Σούλιοκ παραιτείται – Υπέγραψε συνταγματική αναθεώρηση για τον τερματισμό της θητείας του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442