Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιούχο Κουοσμάνεν: Για μένα ευτυχία είναι η ελευθερία

Γιούχο Κουοσμάνεν: Για μένα ευτυχία είναι η ελευθερία

Όταν μιλάμε για ταινίες που επικεντρώνονται σε αθλητές, συνήθως μιλάμε για λεγόμενα success story: για θυσίες που οδηγούν σε μεγάλες επιτυχίες. Ο Φινλανδός σκηνοθέτης Γιούχο Κουοσμάνεν ανατρέπει τους κανόνες αυτούς για να παρουσιάσει μια ταινία διαφορετική από τις άλλες: κεντρικός χαρακτήρας είναι ο διάσημος στη Φινλανδία μποξέρ Όλλι Μάκι και αυτή είναι η ιστορία του πιο σημαντικού αγώνα της ζωής του που έρχεται την περίοδο που ο ίδιος αισθάνεται ερωτευμένος. Ο σκηνοθέτης μιλά στο in.gr για την επιτυχία και την προσωπική ευτυχία, αλλά και το πόσο εύκολο είναι να κάνεις

Όταν μιλάμε για ταινίες που επικεντρώνονται σε αθλητές, συνήθως μιλάμε για λεγόμενα success story: για θυσίες που οδηγούν σε μεγάλες επιτυχίες. Ο Φινλανδός σκηνοθέτης Γιούχο Κουοσμάνεν ανατρέπει τους κανόνες αυτούς για να παρουσιάσει μια ταινία διαφορετική από τις άλλες: κεντρικός χαρακτήρας είναι ο διάσημος στη Φινλανδία μποξέρ Όλλι Μάκι και αυτή είναι η ιστορία του πιο σημαντικού αγώνα της ζωής του που έρχεται την περίοδο που ο ίδιος αισθάνεται ερωτευμένος.

Τι ορίζουμε ως προσωπική επιτυχία; Τι μπορεί να μάς προσφέρει την ευτυχία; Αυτά είναι ερωτήματα με τα οποία ασχολείται ο Κουοσμάνεν στην ταινία του -γυρισμένη σε ασπρόμαυρο 16 mm φιλμ. Η ταινία κατέκτησε το μεγάλο βραβείο στο τμήμα «Ένα Κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και υπήρξε η πρόταση της Φινλανδίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Με αφορμή την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, ο Φινλανδός σκηνοθέτης μιλά στο in.gr.

Γνωρίζατε φαντάζομαι τον Όλλι Μάκι, αλλά πώς μάθατε ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής του και πώς αποφασίσατε να κάνετε μια ταινία για αυτή;

Το είπε ο ίδιος και μου φάνηκε πολύ αστείο. Ήταν μια μέρα που όλοι οι άλλοι πίστευαν ότι ήταν η πιο δυστυχισμένη ημέρα στη ζωή του, μια ημέρα που όλοι θεωρούσαν ως μεγάλη αποτυχία. Μου άρεσε η ιδέα ότι ο ίδιος όριζε για τον εαυτό του ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής του και αυτό δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να δουν. Αποφάσισα να κάνω την ταινία όταν είδα το ντοκιμαντέρ που είχαν κάνει για αυτόν. Αισθάνθηκα ότι υπήρχε μια μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στη δημόσια εικόνα που προσπάθησαν να σχηματίσουν και τα εσωτερικά του συναισθήματα. Αυτή η αντίθεση είναι και η καρδιά της ιστορίας.

Η ταινία είναι ιδιαίτερη. Αν και βγάζει μια μελαγχολία και δείχνει πόσο σκληρός μπορεί να είναι ο κόσμος του μποξ, την ίδια στιγμή έχει μια ρομαντική και χαρούμενη πλευρά. Ήταν αυτό κάτι που θέλατε να πετύχετε με το να γυρίσετε την ταινία σε ασπρόμαυρο φιλμ 16 mm;

Νομίζω ότι βοηθά και με αυτό που λέτε. Η αντίθεση ανάμεσα στα θέματα αυτά γίνεται πιο ξεκάθαρη με έντονα κοντράστ και ασπρόμαυρο φιλμ. Πρόκειται για την ιστορία δύο κόσμων: στον έναν σε νικούν και στον άλλο σε αποδέχονται όπως είσαι. Είναι μια ιστορία που έχει να κάνει με το άσπρο και το μαύρο.

Ο Όλλι Μάκι δεν είναι ο τυπικός αθλητής – ήρωας. Μοιάζει σαν όλοι γύρω του να θέλουν να είναι ο Όλλι ήρωας, μόνο που εκείνος δεν νοιάζεται και πολύ για αυτό. Πώς προσεγγίσατε αυτή την αντίφαση;

Αυτό που λέτε είναι απόλυτα σωστό. Νομίζω ότι πρόκειται για μία πολύ αστεία συνθήκη. Έτσι ήταν τα πράγματα. Θέλαμε το συνεργείο του ντοκιμαντέρ να λειτουργεί σαν το βλέμμα του κοινού, ενώ η δική μας κάμερα κατέγραφε τα πραγματικά αισθήματα του Όλλι.

Η ταινία μιλά για την επιτυχία και αυτά που εμείς θεωρούμε ως τέτοια. Τι είναι για σας η επιτυχία;

Η ελευθερία να κάνω πράγματα που θεωρώ σημαντικά, σαν να πετάς έναν αετό. Γενικά η ελευθερία.

Θεωρείται ο Όλλι επιτυχημένος στη Φινλανδία;

Ο Όλλι παραμένει ένας από τους καλύτερους μποξέρ που είχαμε ποτέ. Πολλοί άνθρωποι μάς ρωτούν γιατί επικεντρωνόμαστε στον αγώνα που έχασε, αλλά αυτή η ταινία δεν είναι για την ήττα ή τη νίκη, είναι για το πώς καθορίζεις τη δική σου προσωπική επιτυχία.

Πόσο συμμετείχαν ο Όλλι και η Ράιγια στην ταινία;

Μάς έδωσαν πολλές πληροφορίες που δεν θα μπορούσαμε να βρούμε από τα δημόσια αρχεία. Και φυσικά, η υπέροχη παρουσία τους ήταν πίσω από κάθε σκηνή. Συναντηθήκαμε μαζί τους πολλές φορές, μαζί και με τους ηθοποιούς. Τα πήγαν πολύ καλά. Επίσης, μπορείτε να δείτε τον Όλλι και τη Ράιγια στην τελευταία σκηνή. Είναι το «ηλικιωμένο ευτυχισμένο ζευγάρι στο λιμάνι».

Η ταινία έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Αισθάνεστε ότι αυτά έκανε τα πράγματα πιο εύκολα για εσάς, όσον αφορά το μέλλον σας στη σκηνοθεσία;

Το ελπίζω. Αλλά ταυτόχρονα γνωρίζω ότι κάθε φορά πρέπει να ξεκινάς από το μηδέν. Το έχω ακούσει αυτό τόσες φορές, από τόσους πολλούς έμπειρους σκηνοθέτες που πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι αλήθεια.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τα επόμενα πρότζεκτ σας;

Το μόνο που γνωρίζω σίγουρα είναι μία περφόρμανς για μία βωβή ταινία που κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Loud Silents στο Τάμπερε (της Φινλανδίας). Πρόκειται για ριμέικ της πρώτη φινλανδικής ταινίας με τίτλο The Moonshiners (1907). Θα προβληθεί με live μουσική και παρουσία ενός καλλιτέχνη ηχητικών εφέ. Μόλις τη γυρίσαμε και πιστεύω θα έχει πλάκα.

* Η ταινία «Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι» προβάλλεται από σήμερα, Πέμπτη, στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή weirdwave.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024