Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επαναπατρισμός τμήματος σαρκοφάγου ρωμαϊκών χρόνων

Επαναπατρισμός τμήματος σαρκοφάγου ρωμαϊκών χρόνων

Τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου που είχε κατασχεθεί τον Ιανουάριο από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης παραδόθηκε την Παρασκευή στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το αριστερό τμήμα σαρκοφάγου ρωμαϊκών χρόνων (περί τα τέλη του 2ου αι. μ.Χ.), αττικού εργαστηρίου, που σώζεται μαζί με το κυματιοφόρο γείσο της.

Τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου που είχε κατασχεθεί τον Ιανουάριο από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης παραδόθηκε την Παρασκευή στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το αριστερό τμήμα σαρκοφάγου ρωμαϊκών χρόνων (περί τα τέλη του 2ου αι. μ.Χ.), αττικού εργαστηρίου, που σώζεται μαζί με το κυματιοφόρο γείσο της, το οποίο αναλύεται, από κάτω προς τα πάνω, σε: αστράγαλο, ιωνικό κυμάτιο, λέσβιο κυμάτιο και άβακα με διακόσμηση αντιθετικών ζώων.

Στο σώμα της σαρκοφάγου εικονίζεται σκηνή μάχης: αριστερά όρθια γυμνή ανδρική μορφή παρακολουθεί την σκηνή της μάχης. Στη συμπλοκή συμμετέχει ένας ιππέας που κινείται προς τα δεξιά, έτοιμος να επιτεθεί με ένα ρόπαλο που κραδαίνει στο δεξί χέρι. Διακρίνεται επίσης η κεφαλή δεύτερης ανδρικής μορφής – πολεμιστή που είναι αντιμέτωπη με τον ιππέα.

Το συγκεκριμένο θραύσμα, που ήταν διαθέσιμο προς πώληση από την Γκαλερί Royal Athena, αποτυπώνεται σε Polaroid φωτογραφία, σε φωτογραφικό αρχείο κατασχεθέν εις χείρας γνωστού ιταλού αρχαιοκαπήλου, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα ως αποδεικτικό στοιχείο παράνομης διακίνησης πολλών αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό τους.

Η συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ελλάδος, υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα απόλυτη προσήλωση στην καταπολέμηση της διεθνούς μάστιγας της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών.

Συνεπώς, σύντομα η σαρκοφάγος θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024