
Βιταμίνη Ε και σελήνιο δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο
Η βιταμίνη Ε και το σελήνιο δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων που με τη σειρά τους μπορούν να συντελέσουν την εκδήλωση καρκίνου στο παχύ έντερο, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Prevention Research.
Η βιταμίνη Ε και το σελήνιο δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων που με τη σειρά τους μπορούν να συντελέσουν την εκδήλωση καρκίνου στο παχύ έντερο, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Prevention Research.
Επιστημονική ομάδα του δικτύου αντικαρκινικών ερευνών SWOG του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Λέινς, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 6.500 άνδρες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν τα δύο συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά δεν είχαν μικρότερο κίνδυνο πολυπόδων στο παχύ έντερο, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Τα στοιχεία προέρχονταν από τη μελέτη SELECT, στην οποία είχαν εγγραφεί συνολικά 35.000 υγιείς άνδρες από 427 μελετητικά κέντρα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Πουέρτο Ρίκο. Οι άνδρες με τυχαία επιλογή είχαν ενταχθεί σε τέσσερις ομάδες: ορισμένοι έπαιρναν καθημερινά μια δόση βιταμίνης Ε, άλλοι μια δόση σεληνίου, άλλοι πήραν και τα δύο και η τελευταία ομάδα εικονικά σκευάσματα (placebo).
Τα αποτελέσματα των κολονοσκοπήσεων και σιγμοειδοσκοπήσεων των 6.546 ατόμων έδειξαν ότι σχεδόν 2.300 συμμετέχοντες είχαν πάνω από ένα πολύποδα.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η συχνότητα των πολυπόδων ήταν ίδια μεταξύ των ανδρών ανεξαρτήτως της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής ή όχι.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 2 νεκροί, ο ένας 12χρονος σε πλήγμα της Ρωσίας στο Κίεβο
- Αυστραλία: Στις φλόγες διυλιστήριο που παράγει το 10% των καυσίμων που καταναλώνει η χώρα
- Εξαναγκαστικά εκτοπισμένοι: Ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 4,2 εκατομμύρια έως το 2027
- Η Αυστραλία θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ
- Στενά του Ορμούζ: Κατακόρυφη πτώση στις εξαγωγές πρώτων υλών, με εξαίρεση το Ιράν
- Ιράν: Σε «κρίσιμη» κατάσταση βρίσκεται η φυλακισμένη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί