Η ανθυγιεινή εμμονή για τον «καθαρισμό» της διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε ορθορεξία (orthorexia nervosa), μια σοβαρή διατροφική διαταραχή. Όταν είμαστε πολύ αυστηροί με τη δίαιτά μας υπάρχει πιθανότητα φτωχής διατροφής, απογυμνωμένης από τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Η κλινική ψυχολόγος Δρ Bryony Bamford, από το κέντρο Διατροφικών Διαταραχών και Εικόνας Σώματος του Λονδίνου, δημιούργησε ένα τεστ με έξι ερωτήσεις για να ελέγξουμε αν υπάρχει περίπτωση να το παρακάνουμε:  αν απαντήσετε «ναι» σε κάποια από τις παρακάτω, είναι πιθανόν να βρίσκεστε πολύ κοντά σε μια διατροφική διαταραχή.

Αισθάνεστε απασχολημένοι με τη σκέψη του φαγητού;
Αν ο προγραμματισμός των γευμάτων και τα «ναι» και «όχι» της διατροφής σας καταναλώνουν σημαντικό χρόνο της καθημερινής σας σκέψης, ίσως είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Το να προσέχετε τι τρώτε είναι μια χαρά, αλλά αν αρχίσει να αγγίζει τα όρια της εμμονής, καλό είναι να μην το αγνοήσετε.

Έχετε άκαμπτους κανόνες για τα τρόφιμα;
Η υγιεινή διατροφή είναι σπουδαίο πράγμα και υιοθέτηση κάποιων αυστηρών κανόνων σχετικά με το τι τρώτε και πίνετε, μπορεί να σας κάνει καλό. Αλλά αν αυτοί οι κανόνες είναι τόσο αυστηροί που δεν υπάρχει περίπτωση να τους παραβείτε ποτέ και υπό οποιεσδήποτε  συνθήκες, είναι ένα πιθανό πρόβλημα.

Οι κανόνες διατροφής επηρεάζουν τη διάθεσή σας;                                                                                                                                                                       Είναι ένα πράγμα να τηρούμε διατροφικούς κανόνες εάν μας κάνουν να αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια και καλά με τον εαυτό μας, αλλά ένα εντελώς άλλο πράγμα αν οι κανόνες μας κάνουν να νιώθουμε ανήσυχοι, αγχωμένοι ή ένοχοι.

Τσέκαρε ακόμη 3 συμπτώματα ορθορεξίας

gamos.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr