Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υποστηρίζουν τo Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και απέρριψε ως «απαράδεκτη» την κριτική της ΕΕ σχετικά με τις συλλήψεις των βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP.

«Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ προσφέρουν πολύ ισχυρή στήριξη στο PKK. Δεν θα αποδεχθούμε μαθήματα από εκείνους περί κράτους δικαίου» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.

Την βαθιά της ανησυχία έσπευσε να εκφράσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ανησυχία εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ – Βέλτερ Σταϊνμάγερ.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ εξέφρασε και αυτός τη δική του ανησυχία.

Ζέερχοφερ: Να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ο επικεφαλής του CSU -αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ- Χορστ Ζέεχοφερ κάλεσε να υποστεί η Τουρκία συνέπειες για την επιχείρηση καταστολής στην Τουρκία που έχει στόχο τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και για την συζήτηση για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ο Ζεεχόφερ ηγέτης στο κρατίδιο της Βαυαρίας είπε σε συνέδριο του κόμματος στο Μόναχο ότι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η ΕΕ είναι να παγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ και να εγκαταλείψει τα σχέδια για απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες.

«Δεν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση της βίζα με μία χώρα σαν αυτή» είπε ο Ζέερχοφερ. «Η ΕΕ θα έπρεπε τουλάχιστον να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ