Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απελευθέρωσε τέσσερα στελέχη της αντιπολίτευσης και η αντιπολίτευση ανέβαλε συμβολική «δίκη» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στην Εθνοσυνέλευση την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος των δύο πλευρών με τη διαμεσολάβηση του Βατικανού -αλλά η κρίση κάθε άλλο παρά έχει κλείσει, με τα δύο στρατόπεδα να κρατούν στάση αναμονής.

Η αντιπολίτευση ανέβαλε επίσης πορεία που διοργάνωνε για την Πέμπτη με αίτημα να προχωρήσει το δημοψήφισμα εναντίον του Μαδούρο -η πιο πρόσφατη αιτία πολέμου μεταξύ των δύο στρατοπέδων, με τον πρόεδρο να καταγγέλλει «προσπάθεια πραξικοπήματος».

Ωστόσο, η αντιπολίτευση έδειξε πως θα αποχωρήσει από το διάλογο εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για απελευθέρωση περίπου 100 στελεχών της και εάν δεν γίνουν νωρίτερα προεδρικές εκλογές -αιτήματα που δεν φαίνεται ότι θα βρουν εύφορο έδαφος στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η στάση της αντιπολίτευσης είναι σαφής: «Θέτουμε αυτούς τους όρους στο τραπέζι όχι για να συζητηθούν μετά από μήνες, αλλά τις επόμενες ημέρες, ειδάλλως θα φύγουμε από το τραπέζι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα» ανέφερε ο επικεφαλής των βουλευτών του στρατοπέδου απέναντι στον Μαδούρο, Χούλιο Μπόρχες.

Στο παρελθόν, απόπειρες διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είχαν ξεκινήσει, όπως σημειώνει το Reuters, σε αρμονικό κλίμα για να εξελιχθούν γρήγορα σε νέο γύρο αντιπαραθέσεων. To κλίμα στη χώρα είναι ήδη εξαιρετικά πολωμένο, ενώ η κατάσταση της οικονομίας θρέφει την οργή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ