Ο καρκίνος στην αριστερή πλευρά του παχέος εντέρου είναι λιγότερο επιθετικός
Το πόσο επικίνδυνος είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, εξαρτάται -εκτός από άλλους παράγοντες- και από το σε ποιά πλευρά θα εκδηλωθεί, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.
Το πόσο επικίνδυνος είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, εξαρτάται -εκτός από άλλους παράγοντες- και από το σε ποιά πλευρά θα εκδηλωθεί, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.
Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ογκολογίας του Νοσοκομείου του Τρεβίλιο, με επικεφαλής τον Φρ Φαούστο Πετρέλι, αξιολόγησε 66 σχετικές μελέτες, που αφορούσαν συνολικά πάνω από 1,4 εκατομμύρια ασθενείς, για χρονικό διάστημα 65 μηνών κατά μέσο όρο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος στην αριστερή πλευρά του παχέος εντέρου είναι σχεδόν 20% λιγότερο θανατηφόρος από ό,τι στη δεξιά.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αριστεροί καρκίνοι του παχέος εντέρου τείνουν να διαφέρουν γενετικά από τους δεξιούς. Η μείωση του κινδύνου θανάτου για τους αριστερούς όγκους ισχύει άσχετα από άλλους κλινικούς παράγοντες, όπως το στάδιο του όγκου (αρχικό ή προχωρημένο) ή τη διενέργεια χημειοθεραπείας.
Οι αριστεροί καρκίνοι βρίσκονται στο ορθόν και στο σιγμοειδές κόλον, πιο κοντά στον πρωκτό, και επειδή εκδηλώνουν συχνότερα αιμορραγία, διαγιγνώσκονται πιο γρήγορα. Οι δεξιοί καρκίνοι βρίσκονται στο άνω τμήμα του εντέρου, κοντύτερα στο λεπτό έντερο, διαγιγνώσκονται με μεγαλύτερη καθυστέρηση και είναι πιθανότερο να εμφανίσουν μεταστάσεις, ιδίως στο ήπαρ.
Η σιγμοειδοσκόπηση επιτρέπει μια πιο περιορισμένη εξέταση της αριστερής πλευράς του εντέρου, ενώ η κολονοσκόπηση είναι μια πιο πλήρης εξέταση όλου του εντέρου, πέρα από εκεί που μπορεί να φθάσει η σιγμοειδοσκόπηση, δηλαδή και στη δεξιά πλευρά.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βασικοί στο Νιγηρία – Μαρόκο οι Ελ Κααμπί και Ονιεμαέτσι
- H φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με πρόταση μομφής εξαιτίας της Mercosur
- Παναθηναϊκός – Άρης: Ο Μπακασέτας κάνει το 1-0 για το «τριφύλλι» (vid)
- Ελλάδα και ΗΠΑ συμφώνησαν σε εξάμηνη παράταση της ενημέρωσης για τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα
- Δημοσκόπηση: Ένα «νέο κόμμα» για να βελτιωθεί η κατάσταση της χώρας θέλουν 4 στους 10
- Eurovision 2026: Πόσο κοστίζει ο εθνικός τελικός «Sing for Greece» – Ποιο ήταν το αντίστοιχο περυσινό ποσό;

