Η ολλανδική Δικαιοσύνη έκρινε πως μπορεί να οδηγηθεί στο εδώλιο ο Χερτ Βίλντερς, αρχηγός του ακροδεξιού PVV, για υποκίνηση φυλετικού μίσους -και πιθανότατα η δίκη θα διεξαχθεί παράλληλα με την πρώτη φάση του αγώνα για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου.

H υπόθεση αφορά, για άλλη μία φορά, τις δηλώσεις του στο πλαίσιο συγκέντρωσης το 2014. Ο Βίλντερς επανέλαβε την Παρασκευή πως οι δηλώσεις του εκείνες δεν συνιστούσαν προτροπή σε φυλετικές διακρίσεις ή υποκίνηση φυλετικού μίσους.

Ο φάκελος περιστρέφεται γύρω από το εξής περιστατικό: «Σας ρωτώ, θέλετε μία Ολλανδία με περισσότερους ή με λιγότερους Μαροκινούς;» είχε πει απευθυνόμενος στο κοινό της συγκέντρωσης. «Λιγότερους!» φώναξε το κοινό, για να απαντήσει ο Βίλντερς «τότε, αυτό θα κάνω».

Την Παρασκευή, ο δικαστής Χέντρικ Στέναους απέρριψε τον ισχυρισμό του Βίλντερς πως η δίωξη «ξεχωρίζει σκόπιμα» τον ίδιο από άλλες αναφορές που εκφράζονται, στέλνοντάς τον σε δίκη που θα ξεκινήσει στο τέλος μήνα.

Ο ίδιος ο Βίλντερς σχολίασε λέγοντας πως «διώκεται επειδή είπε αυτό που πιστεύουν εκατομμύρια Ολλανδοί» και, σε μήνυμά του στο Twitter, υπαινίχθηκε ότι η δίκη είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ