Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Με 225 ταινίες φέτος οι μικρομηκάδες στη Δράμα

Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κλείνει φέτος τα 39 του χρόνια και συμπληρώνει 22 χρόνια από την θέσπιση του διεθνούς του τμήματος. Διεξάγεται από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο και προβάλλει συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες.

Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κλείνει φέτος τα 39 του χρόνια και συμπληρώνει 22 χρόνια από την θέσπιση του διεθνούς του τμήματος. Διεξάγεται από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο και προβάλλει συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες.

Από φέτος η διοργάνωση αποκτά έναν σημαντικό νέο υποστηρικτή, τη Βουλή των Ελλήνων, που απονέμει το (χρηματικό) βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την προσφορά του φεστιβάλ Δράμας στην ελληνική κοινωνία.

Στα γνωστά βραβεία προστίθενται επίσης ένα έπαθλο από την εταιρεία post production Stefilms στην καλύτερη σπουδαστική ταινία, καθώς και ένα ακόμα από την ελληνική εταιρεία ένδυσης Enjoy Fashion: η εταιρεία θα «ντύσει» την επόμενη ταινία του ενδυματολόγου που θα διακριθεί.

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα, έχει για δεύτερη χρονιά φέτος έναν ισχυρό υποστηρικτή: την Fipresci (Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), που θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος «φέτος θα παρουσιάσουμε την πιο πλούσια αλλά και καλύτερη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών –κι αυτό χωρίς την συμμετοχή των μέχρι πρότινος μεγάλων πυλώνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), που όμως, όπως φαίνεται επανακάμπτουν. Το μέλλον προδιαγράφεται πιο αισιόδοξο, ενώ δημιουργείται πια μια νέα γενιά νέων και ικανότατων παραγωγών».

Βρείτε το πρόγραμμα εδώ

Το ελληνικό διαγωνιστικό

Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 64 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ, ανάμεσά τους, 6 ντοκιμαντέρ και 3 animation, ενώ συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών δημιούργησαν ταινίες με θέμα ή φόντο την Ελλάδα που δοκιμάζεται: την ανεργία, τη φτώχια, την τοκογλυφία, την επαγγελματική κατάρρευση, τους άστεγους, τις τράπεζες. Η αυτοκτονία, το προσφυγικό και η άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά είναι επίσης κεντρικά θέματα ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους. Η έκτρωση, η αποβολή, η διαχείριση του πένθους, η βία των ίδιων των παιδιών ως απάντηση στο αίσθημα της απόρριψης, το εκπαιδευτικό σύστημα, η αντιμετώπιση του «ξένου», αποτελούν μερικές ακόμα θεματικές. Το γκέι στοιχείο είναι φέτος παρόν και μέσα από μια λεσβιακή ερωτική ιστορία.

Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού, όχι απλά για να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες αλλά επειδή αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Γ.Στάνκογλου, Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Β. Ανδρεαδάκη, Σ.Σεϊρλή, Ν.Μεντή, Ρ.Οικονομίδου, Θ.Τζήμου, Λ.Παπαληγούρα, Πρ.Αλειφερόπουλο, Ε.Τρίγγου, Κ.Σαμαρά, Γ.Παπαδόπουλο, Α.Αϊδίνη, Γ.Σκαφιδά, Μ.Γιαννάτου, Αρ.Μουτούση, Μ.Κεχαγιόγλου.

Φέτος, ανάμεσα σε αυτούς που διαγωνίζονται, θα βρούμε και επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων του σινεμά, γνωστούς διευθυντές φωτογραφίας, νεαρούς σκηνοθέτες που είναι γιοί γνωστών ηθοποιών, αλλά και ζευγάρια στη ζωή!

Η κριτική επιτροπή του ελληνικού φεστιβάλ

Η φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους:

Πρόεδρος: Ανδρέας Πάντζης, σκηνοθέτης
Μέλη (με αλφαβητική σειρά): Ρόμπι Εκσιέλ, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, Νάνσυ Μπινιαδάκη, σκηνοθέτις, Πάνος Παππάς, σκηνοθέτης, παραγωγός, Ανδρέας Σινάνος, διευθυντής φωτογραφίας.
Το ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

  • SHORT MATTERS! 2016. Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015 (EFA)
  • 2ο Βαλκανικό Πανόραμα -Φέτος περιλαμβάνει μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ στις όμορες χώρες, μία αντιπροσωπευτική επιλογή βαλκανικών ταινιών από τη διαδικτυακή πλατφόρμα για το Βαλκανικό Σινεμά Altcine καθώς και μία παρουσίαση ταινιών από τη Σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Kültür της Κωνσταντινούπολης.
  • Τo Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής
  • Προβολές για παιδιά
  • 6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία»
  • Masterclass φωτογραφίας από τον καθηγητή των ΤΕΙ Αθηνών, Γρηγόρη Βλασσά
  • Τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή (στην τελετή έναρξης, 19/9).
  • Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά «Παίζουμε ραδιόφωνο!» με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου
  • Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (20-23/9), σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Μεταξύ των φετινών καλεσμένων συγκαταλέγονται (κατά σειρά παρουσίασης) οι: Γιάννης Μπασκόζος (www.oanagnostis.gr), Ηλίας Μαγκλίνης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βασίλης Κατσικονούρης και Σωτήρης Δημητρίου. Θα παρουσιαστεί επίσης μια μελέτη της δραμινής πανεπιστημιακού Καλλιόπης Εξάρχου ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας Αλέξανδρος Κακαβάς θα μιλήσει για την εκδοτική δραστηριότητα της ΕΣΕ.
  • Γνωριμία των διαγωνιζομένων σκηνοθετών με το κοινό. Καθημερινό Q&A στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ.

Το διεθνές τμήμα

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 22 χρόνια από την διεθνοποίησή του, στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα θα προβάλλει 52 ταινίες από 50 χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Αλβανία, Ν.Αφρική, Κούβα, Κιργιστάν, Χονγκ Κονγκ, Ουρουγουάη και Ινδία)

Αξίζει να αναφέρουμε πως:

  • το ισπανικό «Zero» αποτελεί μια παραγωγή του διάσημου Ρίντλεϊ Σκοτ και του Μάικλ Φασμπέντερ
  • Στην ιρλανδική «Violet» την αφήγηση κάνει ο Αϊνταν Γκίλε, γνωστός μας από τον ρόλο του Λορντ Μπέιλις η αλλιώς Λιτλ Φίνγκερ στο «Game of Thrones». Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Μορίς Τζόις που έχει στο ενεργητικό του τα «Χελωνονιντζάκια».
  • Σκηνοθέτης του αμερικάνικου «The Scarecrow» είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς «Grey’s anatomy» Φίλιπ Ρις, ενώ πρωταγωνιστεί η συνάδελφός του στην ίδια σειρά Σάντρα Ο.
  • Στο «Invited» από τη Ν.Κορέα παίζει ο Ο Γιόνγκ-Σου που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και …Άνοιξη» του Κιμ Κι Ντουκ
  • Στο διεθνές διαγωνιστικό θα προβληθούν επίσης η βραβευμένη στις Κάννες ταινία «The return of Erkin» από το Κιργιστάν, η χιλιάνικη ταινία «Simple Things» που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Κλερμόν Φεράν, καθώς και το «Mouth of Hell», του βραβευμένου στο παρελθόν με BAFTA Βόσνιου σκηνοθέτη Σαμίρ Μεχάνοβιτς.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bobby Roth, γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders» και από επεισόδια των σειρών «Grey’s Anatomy», «The Mentalist», κ.ά, καθώς και από τις ταινίες: «Heartbreakers», «Circle of Power», «The Boss’ Son» , και «Independence Day». Ο Bobby Roth πέρυσι, επισκέφθηκε την Ελλάδα, προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Δράμας, κι έδωσε ένα επιτυχημένο μάστερκλας στο «Τριανόν».

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Προγράμματος είναι οι: Bülent KÜÇÜKERDOĞAN, Kαθηγητής Πανεπιστημίου, Μοντέρ (Τουρκία), Vincent Michaud, παραγωγός (Γαλλία), Bernd Sahling, σκηνοθέτης (Γερμανία), Νίκος Μουστάκας, παραγωγός (Ελλάδα)
Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), Συγγραφέας, Ιστορικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος.

Τρεις ελληνικές και μια κυπριακή ταινία συμμετέχουν φέτος στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ:

  • «Aenigma» («Μετείκασμα») των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου
  • «Nemercka» του Αυρήλιου Καρακώστα
  • «Η Αλίκη στο καφέ» του Δημήτρη Νάκου και
  • «Antidoton» του Μιχάλη Χαπέσιη

Drama pitching lab

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας DRAMA MINI TALENT LAB, το φεστιβάλ πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Pitching Forum). To Drama Pitching lab υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή των καλύτερων σχεδίων μέσα από θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα από τη Finos Film που στηρίζει το lab από την πρώτη χρονιά. Από φέτος το ΕΚΚ –σταθερός υποστηρικτής του Φεστιβάλ, εκτός των βραβείων που προσφέρει στο ελληνικό τμήμα- αθλοθετεί επίσης βραβείο σε ένα από τα καλύτερα projects του lab

Το Εργαστήριο Pitching θα πραγματοποιηθεί 19-22/9 ενώ το Pitching Forum στις 23/9.

Εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) και John Stephens (script editor, σεναριογράφος, ιδρυτικό μέλος του Athens Script Club). Φέτος υποβλήθηκαν 103 σχέδια από τα οποία 15 (αντί για 10) επιλέχθηκαν τελικά να συμμετάσχουν στο εργαστήριο ενώ στο διεθνές διαγωνιστικό, συμμετέχει φέτος η ταινία που πήρε το πρώτο βραβείο στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του (2014), το «Fighting for Death» της Eleonora Velinova. Η ταινία “Helga ar I lund” που παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο lab διαγωνίζεται στο ελληνικό τμήμα.

Ραντεβού και στην Αθήνα

Στα τέλη Οκτωβρίου (20/10-26/10) οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν», στην Αθήνα. Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 85 πόλεις αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά σε 4 ηπείρους.

Το Φεστιβάλ Δράμας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και το Δήμο Δράμας.

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024