Τέλος και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους δημόσιους χώρους
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προδιαγραφές κυκλοφορίας των καπνικών προϊόντων και απαγορεύεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπου και το συμβατικό. Έλλειμμα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, διαπίστωσαν όλα τα κόμματα.
Με την ευρύτατη συναίνεση της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων και απαγόρευσης και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους.
Όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία που θέτει προδιαγραφές για την εμπορία και διάθεση των καπνικών προϊόντων, καταγράφηκαν ωστόσο διαφοροποιήσεις αναφορικά με την χρησιμότητα της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται και το συμβατικό.
Επίσης, σε πλήρη ομοφωνία τα κόμματα στηλίτευσαν την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, παρανομίας και ανυπαρξίας ελέγχου.
Θέλει συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, αλλά απαιτεί συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του καθενός. Είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά και τίθεται ζήτημα στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο υπουργός.
Δέχθηκε ωστόσο πυρά από την Αντιπολίτευση για την ανοχή του -όπως τον κατηγόρησαν- στην συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Παύλο Πολάκη να καπνίζει δημοσίως.
Με αφορμή την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε πως σε κανένα χώρο εντός της Βουλής δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος και εισέφερε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που δεινοπάθησε εντός του Κοινοβουλίου.
«Τί αξία έχουν όλα αυτά όταν ο υπουργός καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Υγείας» αναφερόμενη στον κ. Πολάκη.
«Έχετε στέλεχος του υπουργείου που σας προσβάλει προσωπικά, οποιοσδήποτε άλλος υπουργός Υγείας θα είχε απολύσει τον υφιστάμενό του και αν δεν είχε την στήριξη του Πρωθυπουργού θα είχε παραιτηθεί» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για τους πολιτικούς αρχηγούς που κάπνιζαν στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Αν θέλουμε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί ξεκινήστε από το δικό σας γραφείο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Προειδοποίηση για την κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει
- Πληθαίνουν οι ενδείξεις – Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δείχνει να προστατεύει από την άνοια
- World Athletics: Τέλος στην αδικία των διαδρόμων
- Αλέξανδρος Κοψιάλης: «Είμαι 120 κιλά, άμα συνεχίσω θα φράξουν όλα»
- Gen Alpha μεγαλώνει στο χάος της παραπληροφόρησης – Ενημερώνεται, δυσπιστεί, αγχώνεται για το μέλλον
- Κεντρική Μακεδονία: Στα αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ


