Ένα ακόμα σκάνδαλο διαφθοράς έκανε την εμφάνισή του στην ταλαιπωρημένη πολιτικά και οικονομικά Βραζιλία. Αυτή τη φορά έχει να κάνει με τα ασφαλιστικά Ταμεία και ένα κύκλωμα απάτης, το οποίο διασπάθισε δισεκατομμύρια δολάρια.

Με τη χώρα ήδη παραζαλισμένη από τις αποκαλύψεις για το γιγαντιαίο κύκλωμα διαφθοράς στην επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, το νέο σκάνδαλο ενδέχεται να πλήξει την προσπάθεια του συντηρητικού προέδρου Τεμέρ να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βραζιλιάνικη οικονομία και να γυρίσει σελίδα, λίγες ημέρες αφότου η κεντροαριστερή πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ καθαιρέθηκε.

Η αστυνομία συνέλαβε πέντε πρόσωπα που συνδέονται με ύποπτες επενδύσεις τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία ανήκουν σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Η έρευνα ενέπλεξε δεκάδες επιχειρηματίες και στελέχη των Ταμείων, που βαρύνουν υποψίες ότι είχαν στήσει ένα κύκλωμα απάτης το οποίο διασπάθισε ποσά ύψους τουλάχιστον 8 δισεκατομμυρίων ρεάις (2,2 δισ. ευρώ).

Οι διορισμοί των διευθυντών των ασφαλιστικών ταμείων γίνονταν από τα πολιτικά κόμματα και έρευνα θεωρείται βέβαιο ότι θα εξαπλωθεί και θα πλήξει το πολιτικό κατεστημένο της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Τέμερ, οι διορισμοί έγιναν κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων διακυβέρνησης του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT) -που έλαβαν τέλος με την καθαίρεση της Ρουσέφ- και οι όποιες «παρατυπίες» ανακάλυψε η αστυνομία δεν έχουν καμιά σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση.

«Το PT διόριζε τους διευθυντές των ασφαλιστικών ταμείων από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία το 2003 και (τα στελέχη αυτά) συνδέονταν στενά με τα συνδικάτα» είπε συνεργάτης του Τεμέρ.

«Το Κόμμα Εργαζομένων ευθύνεται για τη μεγάλη ζημία που υπέστησαν, κατά ειρωνικό τρόπο, οι εργαζόμενοι των δημόσιων επιχειρήσεων οι οποίοι αποταμίευαν για τη σύνταξή τους» συνέχισε ο συνεργάτης του νέου προέδρου της Βραζιλίας.

Το νέο σκάνδαλο δεν θα προκαλέσει «ούτε γρατσουνιά στην εικόνα της νέας κυβέρνησης» διαβεβαίωσε.

Η κυβέρνηση του Τέμερ θα πιέσει να διεξαχθεί εξονυχιστική έρευνα, ενώ προωθεί νομοθεσία για να αποκομματικοποιήσει τους διορισμούς των επικεφαλής των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, πρόσθεσε.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε επενδύσεις που έγιναν σε πόρους που είχαν υπερτιμολογηθεί, όπως μετοχές η τιμή των οποίων είχε αυξηθεί τεχνητά με διάφορες μεθοδεύσεις, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Το PT έχει αποφύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την έρευνα αλλά ο πρόεδρός του χαρακτήρισε «αυθαίρετη» την έφοδο και την κατάσχεση εγγράφων από το σπίτι του πρώην ταμία του κόμματος Ζουάου Βακάρι, ο οποίος φυλακίστηκε πριν από έναν χρόνο λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο της Petrobras.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Βραζιλία πάντως αμφισβητούν ότι το κόμμα του Τεμέρ θα βγει αλώβητο από το νέο σκάνδαλο, καθώς μοιραζόταν την εξουσία με το PT την χρονική περίοδο που φέρονται να διαπράχθηκαν οι απάτες.

Το δεξιό κόμμα ενέχεται επίσης στο σκάνδαλο της Petrobras.

Τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα, είναι επί δεκαετίες ευάλωτα σε πολιτικές παρεμβάσεις και αντιμετωπίζουν συνεχώς υποψίες για διαφθορά ή απάτη, επισήμανε ο αναλυτής Αντρέ Σέζαρ.

«Τα 8 δισ. ρεάις είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας και ονόματα πολιτικών θα αρχίσουν αναπόφευκτα να εμφανίζονται αργά ή γρήγορα» κατά τον Σέζαρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ