Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συμφώνησε σε ρωσική πρόταση να προσέλθει σε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Μόσχα, δήλωσε τη Δευτέρα Παλαιστίνιος διπλωμάτης.

«Ενημερώσαμε την ρωσική πλευρά ότι ο πρόεδρος Αμπάς αποδέχτηκε τη [ρωσική] πρωτοβουλία για μία συνάντηση μεταξύ Αμπάς και Νετανιάχου με τον πρόεδρο Πούτιν στην Μόσχα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντέλ αλ Χαφέζ Νοφάλ, πρέσβης της Παλαιστίνης στην Μόσχα.

«Είναι όμως ξεκάθαρο σε μας ότι η ισραηλινή πλευρά επιθυμεί να αποφύγει τα προαπαιτούμενα αυτής της συνάντησης» τόνισε ο διπλωμάτης σε τηλεφωνική επικοινωνία, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ρωσική πρωτοβουλία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με τον Μιχαήλ Μπογντάνοφ, τον ειδικό απεσταλμένο του Βλ.Πούτιν για την Μέση Ανατολή.

Οι δύο άνδρες «συζήτησαν την πρόταση του προέδρου Πούτιν για τον προγραμματισμό μιας συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ και του προέδρου Αμπάς στην Μόσχα» τόνισε το γραφείο του πρωθυπουργού με ανακοίνωση του.

«Ο Νετανιάχου παρουσίασε την θέση του Ισραήλ ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί οποιαδήποτε στιγμή απευθείας με τον Αμπάς και χωρίς προαπαιτούμενα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπογντάνοφ αναμένεται την Τρίτη στην Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής για συζητήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Μόσχα τόνισε παράλληλα στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ότι ο Μπογντάνοφ συνάντησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο στην Ιορδανία πριν τρεις εβδομάδες και «συμφώνησε να συμμετάσχει σε αυτή την συνάντηση».

Η συνάντηση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, αναβλήθηκε έπειτα από απόφαση του Ισραήλ.

Ο Αμπάς έχει επανειλημμένα θέσει ως όρους για την διεξαγωγή συνάντησης με τον Νετανιάχου το πάγωμα των εποικιστικών δραστηριοτήτων, την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων και ένα χρονοδιάγραμμα για την αποφυγή παρατεταμένων συζητήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik