Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της Ασλί Ερντογάν

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της Ασλί Ερντογάν

Η συγγραφέας και αγωνίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων Ασλί Ερντογάν θα παραμείνει στη φυλακή εν αναμονή της δίκης της, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει οι συνήγοροί της. Η Ερντογάν συνελήφθη στα μέσα Αυγούστου με αφορμή άρθρα της σε φιλοκουρδική εφημερίδα, στο πλαίσιο του πογκρόμ που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Συγκέντρωση δημοσιογράφων και διανοούμενων έξω από τη φυλακή όπου κρατείται.

Η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, η οποία κρατείται από τα μέσα Αυγούστου με αφορμή άρθρα της σε φιλοκουρδική εφημερίδα, θα παραμείνει στη φυλακή εν αναμονή της δίκης της, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει οι συνήγοροί της.

Η 49χρονη συγγραφέας, η οποία αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, συνελήφθη στις 16 Αυγούστου κατηγορούμενη για τη συνεργασία της με τη φιλοκουρδική, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Özgür Gündem.

Μαζί της συνελήφθησαν και περίπου 20 δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν στη χώρα με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η σύλληψη της Ερντογάν προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Τουρκία και σε όλον τον κόσμο και καταγγέλθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και συγγραφείς. Διεθνές αίτημα για την απελευθέρωσή της συγκέντρωσε περισσότερες από 30.000 υπογραφές, ενώ οι φωνές υποστήριξης πολλαπλασιάζονται, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα αποφυλάκισής της, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Τζιχάτ Ντουμάν. Οι συνήγοροί της θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Νωρίς το απόγευμα αρκετές δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συγγραφείς και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη γυναικεία φυλακή του Μπακίρκοϊ, στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατείται η Ασλί Ερντογάν.

Η συγγραφέας κατηγορείται για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και για «υποκίνηση ταραχών».

Η Ασλί Ερντογάν έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το τελευταίο, το Πέτρινο Κτίριο καταγγέλλει τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Τουρκίας.

Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα δικαστεί γιατί το κατηγορητήριο δεν έχει ακόμη συνταχθεί, ανέφερε ο δικηγόρος της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024