Ένα μερίδιο ευθύνης στην επιδημία χολέρας που ξέσπασε στην Αϊτή το 2010 και στοίχισε τη ζωή περίπου 30.000 ανθρώπων αναγνώρισε για πρώτη φορά ο ΟΗΕ. Μολονότι επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι πηγή της επιδημίας υπήρξαν οι ειρηνευτικές δυνάμεις που είχαν καταφθάσει από το Νεπάλ μετά τον φονικό σεισμό στην Αϊτή, τον Ιανουάριο του 2010, ο Οργανισμός από την πλευρά το αρνούνταν πεισματικά τα τελευταία έξι χρόνια.

Έστω και εμμέσως ωστόσο, σε ανακοίνωσή του η οποία δημοσιεύθηκε στους «New York Times», έγινε γνωστό ότι ο Οργανισμός έχει αποφασίσει να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της χολέρας σε μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

«Τα τελευταία χρόνια, ο ΟΗΕ έχει πειστεί ότι πρέπει να κάνει περισσότερα όσον αφορά τη δική του ανάμειξη στο ξέσπασμα της επιδημία και τον πόνο όσον επλήγησαν από αυτήν», δήλωσε συγκεκριμένα ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν. Ο Χακ επανέλαβε ωστόσο ότι όσον αφορά την όποια αποζημίωση των θυμάτων, ο ΟΗΕ προστατεύεται από τη διπλωματική ασυλία.

Σε κάθε περίπτωση, έστω και η αναφορά για «ανάμειξη» του ΟΗΕ στο ξέσπασμα της επιδημίας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στο πλευρό χιλιάδων θυμάτων της χολέρας.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα εμπρός ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη», επισημαίνει η Μπεατρίς Λίντστρομ, από το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία στην Αϊτή (IJDH), η οποία ηγείται του δικαστικού αγώνα κατά του ΟΗΕ, προκειμένου να υποχρεωθεί ο Οργανισμός να αναλάβει την ευθύνη και να πληρώσει αποζημίωση στους πληγέντες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ