Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
6 πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε αντηλιακό

6 πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε αντηλιακό

Τα νέα δεδομένα για την ηλιακή ακτινοβολία αλλάζουν αυτά που ξέραμε για τα αντηλιακά.

Ελένη Σκαλκώτου

Ας αρχίσουμε με τα ευχάριστα. «Ο ήλιος αποτελεί πηγή ενέργειας και ζωής για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς καθώς συμμετέχει στη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, των οστών και της απορρόφησης του ασβεστίου», λέει η Μαρία Μητσοπούλου, χημικός, κοσμετολόγος και διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Beatific. «Επιπλέον επηρεάζει τη διάθεσή μας με την ενεργοποίηση της παραγωγής ενδορφινών και μας χαρίζει χρυσαφένιο χρώμα».
Τα κακά νέα είναι ότι το 99% των ρυτίδων οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία και στο κάπνισμα και μόνο το 1% αποδίδεται στη βιολογική γήρανση. Οι ακτίνες UV προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του δέρματος και πυροδοτούν την αντίστροφη μέτρηση τόσο για την πρόωρη γήρανση όσο και για άλλες δερματικές αντιδράσεις, με σοβαρότερη το μελάνωμα. Με βάση τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η συχνότητα εμφάνισης δερματικών καρκίνων δεν σταματάει να αυξάνεται.
Το αντηλιακό δεν είναι πλέον ένα ακόμα καλλυντικό προϊόν για το νεσεσέρ αλλά το απαραίτητο φάρμακο για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας μας.
Δεν είναι μόνο η υπεριώδης ακτινοβολία
«Μέχρι πριν από κάποιο διάστημα θεωρούσαμε ότι μόνο η ακτινοβολία που ανήκει στη UV περιοχή (υπεριώδης) ευθύνεται για τις αρνητικές επιδράσεις της έκθεσης στον ήλιο. Οπότε τα αντηλιακά που κυκλοφορούν έχουν αναπτυχθεί κατά κύριο λόγο βάσει αυτής της επιστημονικής άποψης και αναγράφουν το δείκτη προστασίας SPF καθώς και την προστασία στη UVA περιοχή. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι, παρά το γεγονός αυτό, αυξάνονται τόσο τα ποσοστά εμφάνισης μελανώματος όσο και το φαινόμενο της φωτογήρανσης. Αυτό σημαίνει πως από τη μία δεν χρησιμοποιούμε σωστά τα αντηλιακά και από την άλλη υπάρχει άλλο ένα είδος ακτινοβολίας που μας απειλεί: η υπέρυθρη», λέει η Μαρία Μητσοπούλου. «Η υπέρυθρη ακτινοβολία αποτελεί το 55% της ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη έναντι του 7% περίπου της UV ακτινοβολίας. Τώρα πια μιλάμε για ένα νέο όρο γήρανσης που ονομάζεται Infra-Aging, ενώ εισάγεται και ο όρος Thermal-Aging που σχετίζεται έμμεσα με τη φωτογήρανση και οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος υπό την επίδραση της IR ακτινοβολίας, η οποία οδηγεί σταδιακά στην αποδόμηση κυρίως των ινών ελαστίνης». Γι’ αυτό όλο και περισσότερα αντηλιακά φέρουν την ένδειξη της προστασίας από την IR.
Η σημασία των αντιοξειδωτικών
Η αντιοξειδωτική δράση των αντηλιακών συνθέσεων είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο DNA των δερματικών κυττάρων καθώς και την ηλιακή ελάστωση που συνεπάγεται απώλεια ελαστικότητας και βαθιές ρυτίδες. «Τα αντηλιακά νέας γενιάς είναι εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά στοιχεία τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τη δράση των ελευθέρων ριζών και συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των μηχανισμών επιδιόρθωσής τους», μας λέει η ειδικός.
H ποσότητα μετράει
Τα 2 mg προϊόντος ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος είναι η ιδανική ποσότητα που θα πρέπει να εφαρμόζουμε στο δέρμα έτσι ώστε να έχουμε το 100% της προστασίας του δείκτη που αναγράφεται στη συσκευασία. Όταν όμως απλώνουμε βιαστικά το αντηλιακό ή βάζουμε λίγη ποσότητα σε μεγάλη επιφάνεια, η προστασία που παίρνουμε αντιστοιχεί στο 50%-80% του SPF που αναγράφεται στη συσκευασία. Ο τρόπος για να βρούμε τη σωστή ποσότητα προϊόντος για το πρόσωπο είναι να απλώσουμε μια λωρίδα αντηλιακού από τη βάση του καρπού μέχρι την άκρη του μεσαίου δάχτυλου και να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ποσότητα σαν μεζούρα. Για το σώμα αρκεί να το απλώνουμε χωρίς να το «λυπόμαστε». Το εφαρμόζουμε πάντα σε στεγνό δέρμα μισή ώρα πριν εκτεθούμε στον ήλιο ακόμα και στα σημεία που καλύπτονται από τα ρούχα (π.χ. κάτω από το μαγιό) και φροντίζουμε να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες.
Η απάντηση στις πανάδες
Οι πανάδες οφείλονται κυρίως στο ηλιακό φως. Το ορατό φως (δηλαδή όχι μόνο η υπεριώδης ακτινοβολία) απορρυθμίζει την κατανομή της μελανίνης στα επιδερμικά κερατινοκύτταρα με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στην επιφάνεια του δέρματος ακανόνιστη μελάγχρωση, δηλαδή οι καφέ κηλίδες. Το δέρμα με πανάδες χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία και συνδυασμό αντηλιακού με προϊόντα λεύκανσης. Για την πρόληψή τους φοράμε υψηλό δείκτη προστασίας.
Προστασία με οφέλη
Οι φόρμουλες των αντηλιακών εκτός από προστασία παρέχουν και κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών κάθε επιδερμίδας. Για τα λιπαρά δέρματα έχουν σχεδιαστεί λεπτόρρευστες υφές που δίνουν ματ αποτέλεσμα, για τα κουρασμένα αντιγηραντικές φόρμουλες ενώ για εκείνα που είναι επιρρεπή στις φωτοαλλεργίες υπάρχει η εξειδικευμένη προστασία.
Skin Check
To Skin Checker της La Roche-Posay είναι μια viral εκστρατεία που φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος. Η ενέργεια «Γίνε Skin Checker» θα φιλοξενηθεί στην τοπική ιστοσελίδα της La Roche-Posay με σκοπό να προσφέρει στους Skin Checkers ενημέρωση, εκπαίδευση και μια παρουσίαση της μεθόδου 5 σημείων για να αναγνωρίσουν γρήγορα ένα ανησυχητικό σημάδι και να επισκεφθούν το συντομότερο ένα δερματολόγο. larocheposay.gr/skinchecker

woman.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024