Κομισιόν: Η Τουρκία δεν πληροί ακόμα τα κριτήρια για κατάργηση της βίζας
Η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο δεν δεν πληροί ακόμη όλα τα κριτήρια που απαιτούνται προκειμένου να εξαιρεθούν οι Τούρκοι πολίτες από την υποχρέωση να εκδίδουν βίζα για να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Τούρκος αξιωματούχος σημειώνει ότι η Τουρκία πληροί πλέον 67 από τα 72 κριτήρια.
Η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο δεν δεν πληροί ακόμη όλα τα κριτήρια που απαιτούνται προκειμένου να εξαιρεθούν οι Τούρκοι πολίτες από την υποχρέωση να εκδίδουν βίζα για να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
«Η πρόοδος συνεχίστηκε» μετά την προηγούμενη έκθεση της Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου, εκτιμούν οι Βρυξέλλες.
Όμως «η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί στον οδικό χάρτη», υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στη νέα έκθεση, η Επιτροπή αναφέρεται και πάλι στον ίδιο κατάλογο των κριτηρίων που μένουν να εφαρμοστούν (επτά σε σύνολο 72).
Σε αυτά περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου που θεωρείται από τους Ευρωπαίους υπερβολικά ευρύς και απειλητικός για την ελευθερία της έκφρασης.
Από την πλευρά του, τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Τουρκία πληροί 67 από τα 72 κριτήρια και σημείωσε ότι «τα πάντα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».
Η Άγκυρα προειδοποιεί με αντίμετρα τη Γερμανία
Ο ίδιος τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, σημείωσε ότι η Τουρκία εξετάζει αντίμετρα κατά της Γερμανίας, μετά την απόφαση του Βερολίνου να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο αξιωματούχος κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί από το ψήφισμα.
Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το τι είδους αντίμετρα θα μπορούσαν να ληφθούν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μητσοτάκης για την 25η Μαρτίου: Αναγκαιότητα η επένδυση στην εθνική άμυνα – Η Ελλάδα προχωρά σταθερά και τολμηρά μπροστά
- Ρόδος: Η κυρία Σοφία ετών 82, μαθήτρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ, παρέλασε περήφανα μπροστά σε χιλιάδες κόσμου
- Τασούλας για 25η Μαρτίου: Το 1821, οι πρόγονοί μας ανέλαβαν και εκπλήρωσαν για μας την ευθύνη της ελευθερίας μας
- Νέος εκβιασμός Όρμπαν στην Ουκρανία: Κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου μέχρι να αποκατασταθεί η ροή στον Ντρούζμπα
- Λίγο πριν τα 100 – Διασημότητες άνω των 90 ετών, τότε και τώρα
- «Χρόνια Πολλά Ελλάδα» ευχήθηκε στα ελληνικά ο Αντόνιο Κόστα – Το ευχετήριο βίντεο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο