Ως «βασιλιάς των διακινητών» συνελήφθη στο Σουδάν ο Ερυθραίος Μεντχανέ Μερέντ, που εκδόθηκε στην Ιταλία και κατηγορείται ως εγκέφαλος κυκλώματος διακίνησης προσφύγων μεταναστών από την Αφρική προς την Ευρώπη. Ωστόσο, αναφορές στο βρετανικό BBC αμφισβητούν πως πρόκειται όντως για τον καταζητούμενο και υποστηρίζουν πως έχει συλληφθεί λάθος άνθρωπος λόγω συνωνυμίας.

Τη νύχτα προς Τετάρτη, στη Ρώμη είχε προσγειωθεί αεροσκάφος που μετέφερε, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, τον 35χρονο Γεχντέγκο Μεντχανέ Μερέντ, υπήκοο Ερυθραίας.

Ο άνδρας είχε συλληφθεί στις 24 Μαΐου στο Χαρτούμ και καταζητείτο από την εισαγγελία του Παλέρμο ως ο επονομαζόμενος «Στρατηγός», αρχηγός ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα διακίνησης παγκοσμίως.

Ωστόσο, αναφορές στο βρετανικό δίκτυο BBC έριξαν ερωτηματικά στο εάν ο εκδοθείς είναι όντως ο καταζητούμενος: Άνθρωποι που έχουν συναντήσει τον διακινητή υποστηρίζουν, βάσει των φωτογραφιών της ιταλικής αστυνομίας, πως δεν είναι ο «Στρατηγός» αλλά πρόσφυγας.

Η Μερόν Εστεφάνος, δημοσιογράφος που είχε πάρει συνέντευξη πέρυσι από τον «Στρατηγό» ανέφερε πως επικοινώνησαν μαζί της συγγενείς του εκδοθέντα. Η ίδια, αναφέρει, έδειξε φωτογραφίες του συλληφθέντα σε πρόσφυγες που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του και όλοι φέρονται να υποστήριξαν ότι δεν είναι ο «Στρατηγός».

Ανάλογο ισχυρισμό διατύπωσε και γυναίκα στη Νορβηγία, που δήλωσε αδελφή του εκδοθέντα, όπως και φίλοι του που επικαλείται το BBC. Εκείνοι υποστήριξαν πως ο συλληφθείς ονομάζεται Τεσφαμαριάμ Μερέντ.

Η βρετανική υπηρεσία που συμμετείχε στη διεθνή έρευνα NCA, την οποία επικαλείται το BBC, περιορίστηκε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να γίνονται εικασίες επ’ αυτών των ισχυρισμών» και ότι βρίσκονται σε επαφή με τις υπηρεσίες από τις άλλες χώρες.

H ιταλική Repubblica επικαλείται τον εισαγγελέα του Παλέρμο, ο οποίος δηλώνει ότι «διενεργείται η απαραίτητη ταυτοποίηση». «Μέχρι στιγμής, μπορούμε μόνο να πούμε ότι η σύλληψή και η έκδοσή του μας γνωστοποιήθηκαν διά της επίσημης οδού από την NCA και τις σουδανικές Αρχές μέσω της Europol».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ